Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти

ВАЗОВАТА КЪЩА

На югоизток от центъра на село Бов по маркираната Вазова пътека за около 30-40 минути се достига до запустялата махала "Данговци". Тя е разположена в южното подножие на връх Кошущки. Тук се намира къщата на Иван Дангов, в която през 1917-та и 1918-та година е отсядал и творил писателят Иван Вазов. Оттогава до днес къщата на Иван Дангов е позната като Вазовата къща.

ЦЪРКВА "ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ"

Според писмените извори църквата в сeло Бов "Възнесение Господне" е разположена върху руините на старо неолитно селище. През 1737 г. енорийският храм бил разрушен от турските набези. След дългогодишно забвение през 1861 г. църквата е възстановена, като дотогава богослуженията са били извършвани край останките от зидовете и. Поради липсата на свещеник тогавашният даскал Никола Гергов се заел с църковните дела.

ПАМЕТНИК НА ЗАГИНАЛИТЕ

Паметникът се намира в централната част на село Бов. Изграден е през 1932 година в памет на загиналите бовчани в Балканската и Отечествената войни. Паметникът е с обща дължина 8 метра и се състои от две части: постамент и монумент на войник, който държи пушка. Според местното население войникът на паметника носи образа на цар Борис ІІІ.

ИЗВОРИ

Изворите в землището на двете селища с една история и едно име – Бов, са множество. Голяма част от тях са каптирани още от времето на Второто българско царство, а някои имат френски и италиански наименования - Мацула, Елчин и Чичеро. Намерените и датирани глинени тръби /1187 – 1396 г./ от изградения водопровод при извора Елчин и днес могат да бъдат видяни в читалище "Светлина-1896".

ОБРОЧНИ КРЪСТОВЕ

Оброците в землището на село Бов и село Гара Бов са множество и са отбелязани с каменни кръстове, като всеки от тях е посветен на определен християнски светец. Тези места се посещават от вярващите на определен църковен празник или календарен ден и по традиция се изпълнява обред за здраве и благополучие, защита от суша, градушки, наводнения, пожари и др. Задължителен елемент от празника е жертвоприношението.