Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти

Eдин от карстовите извори под връх Яворец, в село Бов, поставя началото на Бовска река /наричана от местното население Селска/. Тя протича диагонално през селото и преди Гара Бов се слива с Трескавска река.

По цялото си течение реката образува множество водопади, най-високите два от които се намират в югозападната част на село Бов и са с височини съответно 80 и 24 метра.

По-надолу реката се вдълбава дълбоко в планината, образувайки множество меандри, скални прагове и красиви водопади.

Водосборният басейн на Бовска река е с площ около 7 кв. км.

Живописното поречие на Бовска река е достъпно почти по цялата си дължина, а части от него попадат в маршрута на туристическа пътека "Под камико".

ОЩЕ ОТ ТОЗИ РАЗДЕЛ:

ЗЛИО КАМИК

Злио камик е скала, надвесена над дефилето на река Искър, срещу Гара Бов при края на осмия жп тунел по посока Мездра. Наблизо някога е живял Йордан Маринков Църнярски – прототип на Вазовия герой Дядо Йоцо от едноименния  разказ "Дядо Йоцо гледа". Тази туристическа атракция е лесно достъпна и се намира в непосредствена близост до жп Гара Бов.

КАМИНАТА

Скалното образувание "Камината" се намира в землището на село Бов, на скалния венец срещу водопада "Под камико".  Високо е 12 метра. Образувало се е следствие от дългогодишното изветряне на скалните късове. В миналото до скалния феномен е съществувал още един каменен отрязък, който е бил разрушен следствие на климатичните и геоложки условия.