Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти

На югоизток от центъра на село Бов по маркираната Вазова пътека за около 30-40 минути се достига до запустялата махала "Данговци". Тя е разположена в южното подножие на връх Кошущки. Тук се намира къщата на Иван Дангов, в която през 1917-та и 1918-та година е отсядал и творил писателят Иван Вазов. Оттогава до днес къщата на Иван Дангов е позната като Вазовата къща. В близост до нея се намират оброчният кръст "Св. Илия" и старинна каменна чешма. Къщата е с южно изложение, надвесена над долината на река Трескавец от едната страна, а от изток се виждат скатовете на връх Издремец. Интересен факт е, че "данговци" по това време наричали хората, които се славели със своя особен характер. Вазов, който тогава е бил на 68 години, харесал дъщерята на своя стопанин. Тя се казвала Лица, но авторът в своето творчество я нарича Лица Хубавица.

След своето първо посещение Иван Вазов се привързва към частта от Искърския пролом между Лютиброд и Бов, на която посвещава своята стихосбирка "Скитнишки песни".
"Вазовата къща" и махала "Данговци" попадат в територията на защитена местност "Трескавец" и са достъпни както от Гара Бов, така и от местността "Кръст" в село Бов.

ОЩЕ ОТ ТОЗИ РАЗДЕЛ:

ЦЪРКВА "ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ"

Според писмените извори църквата в сeло Бов "Възнесение Господне" е разположена върху руините на старо неолитно селище. През 1737 г. енорийският храм бил разрушен от турските набези. След дългогодишно забвение през 1861 г. църквата е възстановена, като дотогава богослуженията са били извършвани край останките от зидовете и. Поради липсата на свещеник тогавашният даскал Никола Гергов се заел с църковните дела.

ПАМЕТНИК НА ЗАГИНАЛИТЕ

Паметникът се намира в централната част на село Бов. Изграден е през 1932 година в памет на загиналите бовчани в Балканската и Отечествената войни. Паметникът е с обща дължина 8 метра и се състои от две части: постамент и монумент на войник, който държи пушка. Според местното население войникът на паметника носи образа на цар Борис ІІІ.