Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти

Паметникът се намира в централната част на село Бов. Изграден е през 1932 година в памет на загиналите бовчани в Балканската и Отечествената войни. Паметникът е с обща дължина 8 метра и се състои от две части: постамент и монумент на войник, който държи пушка. Според местното население войникът на паметника носи образа на цар Борис ІІІ.
На централната част на паметника е изписано:

 

“Загинали за родината отъ с. Бовъ, Софийско 1912–13, 1915 – 18г.”

На него фигурират и имената на 41 загинали местни жители.

Изработен е от бял варовик и се чества всяка година на 2 юни.

ОЩЕ ОТ ТОЗИ РАЗДЕЛ:

ИЗВОРИ

Изворите в землището на двете селища с една история и едно име – Бов, са множество. Голяма част от тях са каптирани още от времето на Второто българско царство, а някои имат френски и италиански наименования - Мацула, Елчин и Чичеро. Намерените и датирани глинени тръби /1187 – 1396 г./ от изградения водопровод при извора Елчин и днес могат да бъдат видяни в читалище "Светлина-1896".

ОБРОЧНИ КРЪСТОВЕ

Оброците в землището на село Бов и село Гара Бов са множество и са отбелязани с каменни кръстове, като всеки от тях е посветен на определен християнски светец. Тези места се посещават от вярващите на определен църковен празник или календарен ден и по традиция се изпълнява обред за здраве и благополучие, защита от суша, градушки, наводнения, пожари и др. Задължителен елемент от празника е жертвоприношението.