Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти

Изворите в землището на двете селища с една история и едно име – Бов, са множество. Голяма част от тях са каптирани още от времето на Второто българско царство, а някои имат френски и италиански наименования - Мацула, Елчин и Чичеро.

Намерените и датирани глинени тръби /1187 – 1396 г./ от изградения водопровод при извора Елчин и днес могат да бъдат видяни в читалище "Светлина-1896".

От миналото до днес в двете селища са изградени чешми, част от които се славят с лековитите свойства на водата. Такива са "Светио кладенец", изворът в местността "Чемерник" и др.

Първият каптаж на извора, където днес се намира чешмата "Светио кладенец", е направен през 1932 г. Кладенецът бе обновен през 2009-та година благодарение на доброволческия труд на местното население.

Изворът в местността "Чемерник" е каптиран също през 1932 година, като в годините след това до чешмата биват построени редица от корита, които са били използвани за напояване на многобройните стада в района.

Ловджийската чешма е построена през 1981 от членовете на ловната дружинка в Бов.

Водата в чешмата извира от стара букова гора. Тази чешма се намира в близост до старите минни галерии под връх Издремец.

През пролетта на 2012-та година бе обновена и чешмата при извора "Мацула" с празничен ритуал от командерия "Св. Иван Рилски" към ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим Велик приорат България.