ВАЗОВАТА КЪЩА

На югоизток от центъра на село Бов по маркираната Вазова пътека за около 30-40 минути се достига до запустялата махала "Данговци". Тя е разположена в южното подножие на връх Кошущки. Тук се намира къщата на Иван Дангов, в която през 1917-та и 1918-та година е отсядал и творил писателят Иван Вазов. Оттогава до днес къщата на Иван Дангов е позната като Вазовата къща.

ЦЪРКВА "ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ"

Според писмените извори църквата в сeло Бов "Възнесение Господне" е разположена върху руините на старо неолитно селище. През 1737 г. енорийският храм бил разрушен от турските набези. След дългогодишно забвение през 1861 г. църквата е възстановена, като дотогава богослуженията са били извършвани край останките от зидовете и. Поради липсата на свещеник тогавашният даскал Никола Гергов се заел с църковните дела.

ПАМЕТНИК НА ЗАГИНАЛИТЕ

Паметникът се намира в централната част на село Бов. Изграден е през 1932 година в памет на загиналите бовчани в Балканската и Отечествената войни. Паметникът е с обща дължина 8 метра и се състои от две части: постамент и монумент на войник, който държи пушка. Според местното население войникът на паметника носи образа на цар Борис ІІІ.

ИЗВОРИ

Изворите в землището на двете селища с една история и едно име – Бов, са множество. Голяма част от тях са каптирани още от времето на Второто българско царство, а някои имат френски и италиански наименования - Мацула, Елчин и Чичеро. Намерените и датирани глинени тръби /1187 – 1396 г./ от изградения водопровод при извора Елчин и днес могат да бъдат видяни в читалище "Светлина-1896".

ОБРОЧНИ КРЪСТОВЕ

Оброците в землището на село Бов и село Гара Бов са множество и са отбелязани с каменни кръстове, като всеки от тях е посветен на определен християнски светец. Тези места се посещават от вярващите на определен църковен празник или календарен ден и по традиция се изпълнява обред за здраве и благополучие, защита от суша, градушки, наводнения, пожари и др. Задължителен елемент от празника е жертвоприношението.