Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти

В продължение на хилядолетия река Искър е изваяла един фантастичен свят от скални образувания в Искърското дефиле. Едно от тях е Триъгълника – скален феномен, намиращ се на левия склон на Искърското дефиле, срещу жп Гара Бов.

От тази причудлива скална форма се открива прекрасна панорама към Искърското дефиле. В дълбочината по дясното течение на река Искър се откриват Лакатнишките скали, а срещу Триъгълника се издигат бовските върхове: Лешке (1172 м.), вдясно от него Издремец (1495 м.), вляво – Колибища (1231 м.), а зад тях - Яворец (1348 м.).

Освен изключително атрактивните геоморфоложки форми районът на Бов предоставя и чудесни условия за научна, изследователска и образователна дейност. Геоложкият строеж на скалите е варовик. Има възможност за трасиране на тренировъчни и учебни турове.

В близост до  жп Гара Бов се намира и находището на рядко срещания вид камък "Диабаз" (долерит) - специфично геоложко формирование. Скалата от този тип се характеризира с висока твърдост -  6/7 по скалата на Мос.

ОЩЕ ОТ ТОЗИ РАЗДЕЛ:

ПЕЩЕРИТЕ

Карстовият произход на някои от скалите, намиращи се в землището на Бов, е довел до формирането на редица пещери, представляващи интерес за спелеолозите. Най-известните пещери в село Бов и село Гара Бов, за които са направени проучвания, са: Мечата дупка – с дължина 564 м., Кенова дупка – 174 м., Параклиса – 41 м., Шундата – 21 м., Петльовдолски дупки – 21 м., Трите дупки 1 – 13 м., Катя – 12 м., Трите дупки 2 – 20 м.,

ТРЕСКАВЕЦ

Защитената местност Трескавец е обявена за такава през 1944 г. В района се срещат няколко защитени растителни и животински видове и такива, включени в червената книга на България. Местността Трескавец се простира по средното и долно течение на река Трескавец. Река Трескавец е с дължина от близо 9 км. и се захранва от няколко потоци, извиращи под върховете Издремец, Малък Издремец, Кошущки, Свредело и Здравченец.