Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

ЗА ГРЪНЧАРСТВОТО И ТУРИЗМА В БОВ


Два бяха поводите, които събраха гости и приятели на читалище „Светлина-1896” на 12 януари 2012 г. Недедното училище по грънчарство отново отвори врати за любителите на старите български занаяти, а присъстващите на събитието имаха възможност да се запознаят с новата проектна инициатива в сферата на туризма в Бов.

На празника бяха Ренета Кръстанова – зам. кмет на община Своге, общинските съветници Габриела Величко и Юлиян Леков, Мария Рачева – журналист от Българско национално радио.

Кметът на Гара Бов Марио Вутов и зам. кметът на община Своге Ренета Кръстанова, по стара българска традиция, плиснаха менчето с вода пред прага на Неделното училище, където хоби-курсистите бяха посрещнати от своята преподавателка Даниела Петрова с питка и мед.

Двете сформирани групи от хоби курсисти ще имат възможноста да творят всяка последна неделя на месеца, а изработените от тях сувенири ще бъдат предлагани в бъдещия Туристически информационен център в Бов.

След ритуала по откриването на четвъртата занаятчийска учебна година присъстващите бяха запознати с дейностите по стартиращия нов проект, а Методи Младенов представи туристическия маршрут, чрез виртуално фото-пътешествие. Снежана Тошева, преподавател в Професионална гимназия „Велизар Пеев” разказа за съвместната работа със Студентския спасително-авариен отряд при обучението на бъдещите туристически гидове в Бов, а Ренета Кръстанова заяви готовността за подкрепа от страна на община Своге при реализирането на проектните дейности.

Информация за двата празнични повода и цялостната дейност на НЧ „Светлина-1896”, Гара Бов ще бъде излъчена по програма „Христо Ботев” на БНР в съботната утрин.

Празникът завърши с пожелания четвъртата учебна година в Неделното училище по грънчарство да бъде спорна, успешна и ползотворна за всичките си хоби-курсисти и техните преподаватели, а новият проект в областта на туризма да привлече вниманието на много туристи към Бов и да послужи за основа при реализирането на подобни проектни дейности в общината.