Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

БОВ – ЕДИН ПРАЗНИК, ТРИ СЪБИТИЯ


На 16 април 2011 г. - ЛАЗАРОВДЕН в три събития се включиха малките, големите и вече порасналите деца от Гара Бов. В 11.30 ч. из Бов звъннаха лазарски гласчета, люшна се лазарско хоро, преметна се лазарска кърпа: „Ой, Лазаре, Лазаре тука първо дойдохме да благословим стопани, да си люшнем хорцето, да ви стоплим сърцето, да поникне пшеница, да са здрави дечица”. Китните лазарки пяха, играха и наричаха. Гостоприемните домакини даряваха кошниците им с всичко що е родило земята, а в лазарската кърпа връзваха железна пара „както е железна парата, така да е железно здравето в къщата”.

В късния следобяд всички се събраха при вързаната лазарска люлка, където лазарките си разделиха даровете, децата се люшнаха за здраве, а някои баби си припомниха далечното миналото, когато и те са лазарували. ЗА ПЪРВА ГОДИНА 4-месечната Рая посрещна Лазаровден с цветно венче на главата и малка кошничка в ръката, ЗА ТРЕТА ГОДИНА Антон Дончев бе дошъл да „улови” с фотоапарата си миговете на традицията и ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА Павлина Кардашка подготви заедно с децата лазарските песни. Ден по-рано, водени от мотото „Засади дърво – остави следа” в двора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” участниците в клуб „Млад рицар” засадиха осем кедрови дръвчета, дарени от Горско стопанство – Своге. Всяко дете получи дръвче, което засади само и за което ще се грижи занапред, а до всяко от дръвчетата бе поставена табела с името на детето, което го е засадило.

Строителна компания „Prima Build” достави на клуба осем къщички за птици, които младите Рицари и Дами трябваше да сглобят и лакират. Когато къщичките бяха довършени, бяха поставени на дърветата в двора на училището. Всяко дете само постави къщичката, която сглоби на дървото с надежда, че тя ще стане дом на птичка. На ЛАЗАРОВДЕН участниците в клуба научиха за характерните животински и растителни видове в родния край. Те бяха обучени в стрелба с арбалет и езда. Изключителен интерес предизвика стрелбата с лък и след редица опити най-накрая бе постигната и целта – центърът на мишената бе пробит. Докато лазарките възпроизвеждаха стария български обичай, а младите Рицари и Дами бяха посветени на природата в бовския край, танцьорите от формация за модерен балет „Арт-М” и малчуганите от целодневната детска градина поздравиха екипът на медицински център „РепроБиоМед” по повод три юбилейни годишнини: 70-годишния юбилей на Д-р Павлета Табакова, 10-години от създаването на медицинския център и 25 години ИнВитро оплождане в България.

Събитието се проведе в Националния исторически музей-Резиденция „Бояна”, където огромните зали бяха изпълнени с детски глъч и празнично настроение. Над 500 гости, сред които редица народни представители, кмета на община Своге – Емил Атанасов, колеги, пациенти и приятели се събраха, за да засвидетелстват своето уважение и благодарност към дългогодишните усилия в сферата на ин витро оплождането.

Талантливи “ин витро” деца представиха постиженията си в различни области на науката, изкуството и спорта, някои взеха участие и в музикално-артистичната програма, част от която бяха групите АКАГА и „Фа диез”, Влади Ампов-Графа, Мая Нешкова, бовските танцьори и много други. Шестте малки дами от детската градина в Гара Бов се превърнаха в своеобразна атракция със своите стилизирани народни носии и мил поздрав към майките. В резултат на положените усилия всяко от момиченцата получи лично от д-р Табакова специално изработената за повода Юбилейна монета. Всички присъстващи на събитието си тръгнаха с подаръци и споделени прекрасни впечатления от подготвения „Art Baby Fest – 2011”, а деня на ЛАЗАРОВДЕН бе изпълнен с празнични вълнения повече от всякога, както в Бов, така и извън него.