Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

ГРАЖДАНСКА ДИСКУСИЯ НА ТЕМА АЛТЕРНАТИВЕН ТУРИЗЪМ В БОВ


На 11 април 2011г. читалище „Светлина-1896” събра представители на различни граждански групи от Бов по повод провеждането на първа дискусия в направление „Алтернативен туризъм”. Дискусионната среща бе организирана в рамките на проект на Платформа АГОРА "Активни граждански общности чрез читалищата в България: втори етап", финансиран от Фондация "Америка за България".

Сред повече от 40 граждани на Бов, на дискусията присъстваха Калин Григоров - зам. кмет на община Своге, общинските съветници Юлиян Леков и Владимир Минчев, Марио Вутов – кмет на Гара Бов, Емилия Лисичкова – председател на Платформа АГОРА, Георги Петров – председател на Асоциация „Съвременни читалища”, Божидара Илиева – координатор проекти Платформа АГОРА, Светлин Тодоров от ТИЦ–Своге, представителите от БАН – Магдалена Славкова и Йелис Ахмедова, собственици на туристическите бази в Бов. След представянето на проектната инициатива и определянето на критерии за изведените предложения, присъстващите имаха възможността да споделят своите виждания за проблемите на селището и да заявят гражданската си позиция относно тяхното разрешаване.

Множеството изказвания засегнаха темата за замърсяването с отпадъци в селището, рушащите се сгради, неподдържаната туристическа инфраструктура, липсата на информационни табла и указателни табели. Предложенията бяха разнообразни и благодарение на тях се стигна до извеждането на следните резултати: - Беше определен ден за цялостно почистване на селището – 30 април 2011г. , като всеки един от присъстващите се ангажира да обедини около себе си живеещите в съседство; - Бяха създадени два граждански екипа за работа по осъществяването на дейности, свързани със: създаването на туристически информационен център, който да се заеме с разрешаването на изведените проблемите в сферата на туризма и инициирането на екоотряд, който да се грижи за почистването както на селището като цяло, така и на туристическите обекти в него; - Група граждани поеха отговорност за ремонтирането и обновяването на детската пощадка в центъра на селището със собствени средства; - Младежите от селото се ангажираха с частично почистване на коритото на река Трескавец, в района на ж п гарата.

Като резултат на проведения граждаски форум, извеждането на приоритетни проблеми и начините на тяхното разрешаване Сдружение „Платформа АГОРА” ще финансира разрашаването на тези проблеми ПОСРЕДСТВОМ ИНИЦИАТИВА с $5000. След изведените положителни резултати, присъстващите се разделиха с дата за нова среща, заявена подкрепа от местната власт, множество поети ангажименти и ентусиазъм да направят Бов едно по-красиво и гостоприемно място за живот, туризъм и почивка.