Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

ПРАЗНИЦИ НА БОВ ОТЛИЧЕНИ В ОБЛАСТ „ИЗКУСТВО И КУЛТУРА ЗА РАЗВИТИЕ”


Сдружение „Платформа АГОРА” отличи Празници на Бов, 2010 „По пътеките на времето” за особен принос в развитието на местната общност в област ”Изкуство и култура за развитие”. Официалната церемония се състоя на 26 януари 2010 г. в хотел „Дедеман принцес”-София, където Народно читалище „Светлина-1896” Гара Бов получи плакет, сертификат и сумата от 500 лв. за реализираната читалищна инициатива.

На събитието присъстваха Емил Атанасов-кмет на община Своге, Силвия Петрова-председател на читалището, инж. Иван Иванов – основен дарител на празниците в Бов, читалищни настоятели и учители. По време на церемонията празниците бяха представени от участниците в клуб „Млад рицар”, които в мерена реч разказаха за 8-дневните празнични мероприятия: Нишката на времето снове, легендите за родния ни край. Потомците на българи от векове празнуват 8 дни през месец май. Нишката на времето снове и води хората по Вазови пътеки. Злио камик иска вятъра да спре, с Дядо Йоцо прави горди всеки. Нишката на времето снове-българска песен, няколко реда. Шепот от миналото нишки плете, радва младостта, която отгледа. Нишката на времето снове, Пъстра трапеза в Бов ни гостува, занаяти и конкурси да събере. Приятелството днес най-много струва. Нишката на времето снове, огньове, танци - вдъхновение. Нощна приказка, концерт-спектакъл, във въздуха танцува настроение. Нишката на времето снове, по традиция с велосипеди, шах. Спортът е за силните и смелите - в Бов сме много от тях. С нишките и времето през годините така вървиме. Празник е във всеки двор на две селища с една история и едно име.

В ролята на застъпници на Празници на Бов, 2010 бяха кметът на община Своге и инж. Иван Иванов. Г-н Атанасов сподели, че местната власт покрепя ежегодните празнични инициативи от 2006 година, чрез които се популяризира културно-историческото наследство и природно богатство в селищата от общината. Застъпниците подчертаха, че през 2011 година предстоят да се отбележат три юбилейни годишнини: 805 години откакто Бов носи своето име, 115 г. от основаването на Народно читалище “Светлина-1896” и 90 г. от създаването селище покрай жп линията - Гара Бов.

С отличия в областите „Солидарност и хуманност” и „Най-продуктивно партньорство” бяха наградени НЧ „Борба 1896", гр. Кнежа и НЧ „Светлина 1925" с. Момчиловци. Присъстващите на церемонията гласуваха за десет номинирани читалищни инициативи. Най-много гласове събра „Младежка конференция за иновативни и творчески идеи TEDxYouth@Sofia 2011” на НЧ „Бъдеще сега 2006” с. Гудевица и бе определена за победител в конкурс „АГОРА 2010”.