Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

ПО ПЪТЯ НА ГЛИНАТА И НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ


Два бяха поводите, събрали в навечерието на 15 януари в читалище „Светлина-1896” - Гара Бов, гости на селището и местни жители. Това бяха откриването на обновения информационен център в читалищната сграда, оборудван с компютърна техника по Програма „Глобални библиотеки-България”, и началото на третата занаятчийска учебна година в Неделното училище по грънчарство.

Сред гостите на откриването бяха Емил Атанасов – кмет на община Своге, зам.-кметът Калин Григоров, Вероника Маринова – секретар на общината, Красимира Кънева – координатор на терен от Програма „Глобални библиотеки – България” и Галина Томова – регионален координатор за София област, на събитието присъства и Марио Вутов – кмет на Гара Бов. Новите придобивки за малката „глобална библиотека” в Бов са пет компютри, мултимедиен проектор и многофункционално устройство, получени по Програмата. Община Своге подкрепи проекта с текущо заплащане на разходите за интернет и СОТ. Чрез читалището всеки потребител на библиотеката може да ползва безплатен интернет, а тези, които имат нужда от помощ, могат да разчитат на безплатни обучения от читалищния персонал. Трите страни по Проекта /чителище „Светлина-1896”, община Своге и Програма „Глобални библиотеки-България”/ се включиха в своеобразен ритуал, чрез който пожелаха на всички, пристъпващи прага на информационния център, „Да им върви по вода!”. Председателят на читалището Силвия Петрова подаде глинена стомна с вода с думите „Майката Земя ни дарява и глината, и водата, а само сръчните ръце на майстора могат от тях да сътворят истинско вълшебство” на Красимира Кънева от „Глобални библиотеки-България”, която отсипа от стомната в менчето, на кмета на община Своге, за де прелее прага на информационния център. Ритуалът носеше и посланието “Нека любовта към знанието винаги да е жива, така както водата носи живота след себе си”.

Първият урок по грънчарство на 14-те хоби-курсисти от Бов, Искрец, Церово и Томпсън бе не чрез допира до глината, а чрез он-лайн демонстрация на грънчарския занаят от архигектурно-етнографски комплекс „Етър” и от Република Гърция, първият праг, който прекрачиха бъдещите занаятчии, бе не този на грънчарската работилница, а този на библиотеката. По традиция занаятчийската учебна година ще продължи до 15 юни, а по време на тазгодишните юбилейни Празници на Бов, почитателите на грънчарството ще имат възможността да видят и закупят изработените керамични произведения. Информационният център ще е отворен в неделните дни, по време на занятията в Неделното училище по грънчарство, за да е достъпен и за хоби-курсистите в грънчарската работилница, и за гостите на Бов.