Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

ПОГЛЕД КЪМ ИСТОРИЧЕСКОТО МИНАЛО НА БОВ


На 8 януари 2010 г. известният български археолог проф. Николай Овчаров посети НЧ „Светлина-1896“, Гара Бов.

Той се разходи из читалището, запозна се народните занаяти тъкачество и грънчарство, както и с археологическите експонати в музейната сбирка. Екипът на читалището предостави възможност на археолога да види документалния филм „Днешните рицари-Бов“, който разказа за историческите извори и за съвременния живот на потомците на родовете „латинци“ и „бугари“.

Професорът прояви интерес към местната топонимията и легенди, които са предпоставка за бъдещо проучване на района. Неговия опит показва, че в много от изследванията се е тръгвало от хипотеза, която с помощта на археологията е била потвърждавана или отхвърляна. Той сподели, че е запознат с традиционните празници на двете селища с едно име, популяризиращи местното културно-историческо наследство и с легендата за произхода на Бов.

Проф. Овчаров за първи път посети селото и предложи да се включи в един от дните на тазгодишните юбилейни празници, като разкаже за своите проучвания свързани с района и за археологията като цяло. Заедно със своя домакин – инж. Иван Иванов от Бов видният учен се отправи към селото, за да види на живо свързаните с историческото ни минало махали, чешми, оброчни кръстове, запазили до днес имената си с „латински“ произход.