Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

ЗАВЪРШИ ПЪРВАТА ЗАНАЯТЧИЙСКА УЧЕБНА ГОДИНА


На 15 юни 2009 г. завърши първата занаятчийска учебна година в Неделното училище по грънчарство към НЧ “Светлина”, Гара Бов.

Читалищното фоайе събра в късния следобед малките занаятчии, техните родители, преподаватели и гости. Проектът “Неделно училище по грънчарство” се осъществи в периода 15 януари – 15 юни 2009 год., финансиран от Национален фонд “Култура” и с подкрепата на Сдружение Зонта интернешънъл клуб „Света София”, “Чавдар груп” ООД – гр. Своге, “Тим Шел” – художествена керамика – с. Вл. Тричков, Д-р Павлета Табакова и ЕТ “Росима” – Гара Бов. Основна дейност по проекта бе обучението на седем ученици между 7 и 12 год. от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” - Гара Бов в грънчарския занаят. Заниманията на малките грънчари се провеждаха всяка неделя в уютното грънчарско ателие в читалищната сграда.

Резултатът от положените усилия бе представен в рамките на Празници на Бов, 2009 – Традицията е жива под формата на изложба – базар на произведените керамични сувенири. Най – доброто от всеки проведен урок бе събрано и представено чрез филма “Уроци по грънчарство”, заснет от КТ “Алиса`93” – гр. Своге. По време на занятията всеки един от малките грънчари прояви своята индивидуалност и се отличи от останалите.

Ето защо в удостоверения си за успешно завършване на занаятчийската учебна 2009-та година всяко дете бе отличено с постижения в различна област от занаята:  Антонина Котова – за постижения в областта на гравирането и изграждането на пластика от фуршове;  Валерия Петкова – най – добра в глазирането и пластиката;  Владислав Стоименов – с уменията си в работата на грънчарското колело;  Здравко Стаменов – за заложбите си в моделирането и създаването на форма;  Михаела Димитрова – за успешното изпълнение на композиция и на фриз;  Роксана Колева – за отлични резултати в гравирането и работата на грънчарското колело; Стефани Димитрова – за възможностите си в областта на декорацията;

Удостоверенията връчиха преподавателите в Неделното училище Даниела Петрова и Валентин Найденов, които споделиха впечатленията си от работата на всяко дете. Присъстващите на срещата се разделиха с очаквания за бъдещо надграждане на проектната инициатива и нови идеи, свързани с началото на новата занаятчийска учебна година в Гара Бов през 2010г.