Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

ЗА ВРЕМЕТО, ХОРАТА И ПРАЗНИЦИТЕ В БОВ


Преоткрийте историята, обикнете я, продължете я! Празничният водосвет по случай Празници на Бов, 2010 – По пътеките на времето, събра организатори и гости на площада на Гара Бов на 16 май 2010 г. Няколко пъти през първия празничен ден майското слънце бе сменяно от пролетен дъжд, сякаш за да покаже на хората, че няма нещо по-силно от природата.

От десетки години на този ден хората от село Бов празнуват своя традиционен събор, а вече пета година неделята след Спасовден, е и първият ден от пранзиците на двете селища с една история и едно име. Традиционният водосвет бе извършен от протойерей Любомир Пешев, който след богослужебния ритуал пожела на присъстващите „да пазят историята, традициите и преди всичко истината, както и празниците да оставят следа в душевността на хората, а не само да се свързат с изобилието на трапезата” За всички присъстващи имаше по късче пита с мед, след което и деца и възрастни видяха как техните баби са тъкали пъстри черги, пътеки и китеници на домашните си станове. В читалището Ангелина Георгиева бе „основала” и затъкала шарена пътека на бовски стан. Всеки желаещ имаше възможността да се докосне до народния занаят-тъкачество като затъче своя шарка и прибави свой цвят към шарената черга – символ на бовските празници „По пътеките на времето”.

Синьото бе първият цвят затъкан в пътеката от Людмила Петрова, чиято идея е тези празници да се родят в Бов преди пет години. След като пожела „да е синьо и безоблачно небето по време на 8-дневните бовски празници” тя сподели, че затъкава синьото за свой цвят в пътеката, като символ на небето, въздуха, реките..., прикачи към своята шарка и листче със своето име и датата на днешния празник.

След първата шарка, след първия цвят, след първото листче се заредиха и млади и стари на стана за да се докоснат до миналото на своите предци, да оставят свое послание и частица от себе си за своите наследници, втъкани в шарената черга. В този ден сякаш невидимите нишки на позабравения народен занаят свърза млади и стари, минало и настояще за да остане сътвореното от тях за бъдещето. За да остане една пътека - пътеката на времето, по която всеки оставя своите следи. Организаторите на празниците очакват до 23 май 2010 г. всички, желаещи да втъкат своите цветове и послания в пътеката на бовските празници. Преоткрийте историята, обикнете я, продължете я!