Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

97-годишната баба Гена посрещна лазарки


На 16 април, на Лазарова събота, за поредна година в Бов се състоя обичаят Лазаруване.

От площада на селището тръгнаха 15 бовски лазарки, с песни и наричания преминаха по къщите в кварталите  „Садината” и „Кукла”.

Лазарката кърпа „обиколи” десетки стопани, които връзваха железна пара̀  в нея, за да е „железно здравето” в къщата както е железна пара̀та.

Гостоприемните домакини пълнеха лазарските кошнички с всичко що е родила земята, а малките Дани и Никол поздравиха китните гостенки с лазарска песен от детската градина.

И най-старият жител на Бов, 97-годишната Гена Виденова, отвори портите си и посрещна  лазарките, които пяха и играха в двора ѝ.

Сладкодумната Левтера Вутова разказа как е лазарувала преди 70 години, сподели за топлата питка от огнището и „топенията в полупците”, които са споделяли стопаните с лазарките през далечните и бедни години в Бов.

А в края на деня лазарките се събраха при лазарската люлка, поделиха си събраните пари и дарове и се люшнаха за здраве, заедно с децата, дошли да споделят пролетния празник.

Интересни видео мигове ще намерите в  ЛАЗАРСКИ ИСТОРИИ

Уловени фото моменти ще видите в албума ЛАЗАРОВДЕН, 2022