Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

Еньовден


За 24-ти юни-Еньовден читалището в Бов създаде видеофилм за празника на билките.

 Ася Палева /богослов/ разказа за празника в християнския календар:”Тогава църквата празнува рождението на св. Йоан Кръстител, наричан още Предтеча Господен заради това, че подготвил пътя за появяването на Спасителя, а по-късно сам го кръстил във водите на река Йордан.

 Йоан се родил в дните на цар Ирод, в семейството на свещеника Захарий и жена му Елисавета. Двамата праведници живеели според Бога, но си нямали рожба, макар вече да били в напреднала възраст. Въпреки това те се молели усилено на Бога да стори с тях чудо: да им даде син.

 Скоро Елисавета заченала. Благочестивите съпрузи топло благодарили на Бога, че проявил към тях тази велика милост. Вестта за всичко случило се обаче скоро се разчула. В определеното от пророците време се родил и Иисус Христос.

 Изпаднал в паника, жестокият юдейски цар Ирод, който се страхувал, че Иисус е потомък на цар Давид и може да му отнеме престола, издал заповед да бъдат избити всички младенци до двегодишна възраст във Витлеем и околностите му.

 Йоан също бил застрашен с убийство, затова разтревожената майка се криела с него в една пустинна планинска пещера. Скоро възрастните  родители починали. Закрилян от Бога, техният син израснал в пустинята и останал там до деня, когато се явил на Израиля. „

 Денят, в който честваме Рождество на свети Йоан Кръстител в българската народна традиция днес съвпада с Еньовден, затова често обредите и традициите на двата празника се преплитат. В различните географски области името се произнася по различен начин – в област София името на празника е Яневден, в Струга – Иванден, в Охрид – Ивъндън, във Великотърновско – Иван бильобер или Драгийка.

 Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев слънце: жените , ходят сами и берат билки, с които после лекуват болните през годината.Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ – за всички болести и за „болестта без име“.

 От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. В някои райони правят толкова китки, колкото са членовете на семейството, наричат ги поименно и ги оставят през нощта навън. Сутринта по китката гадаят за здравето на този, комуто е наречена.

 Еньовските китки и венци се окачват на различни места из дома и през годината ги използват за лек – с тях кадят болните, запойват ги или ги окъпват с вода, в която са топили китките или венците. С тревите и цветята, набрани на празника, увиват голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве.  Еньовденските билки се използват за лекуване на хората. С тях според народните вярвания се лекуват бездетни жени, прогонват се и злите духове...

Смята се, че в името на този празник са се слели две имена – Йоан и Еньо, както и две култури – християнската и прабългарската. „Ени” е прабългарска дума, която означава „нов ден”. На този ден своя имен ден празнуват всички с имена Енчо, Еньо, Йоан,  Яни, Яне,  Янка, Янко, Яница, Янин, Янина, Янита,  Янис,  Дилян, Диляна, Биляна и др.

 Седем деца разказаха за 7-те най-разпространени билки в българската земя .

Кати„Билката ”еньовче” има силно пречистващо действие. Редовното пиене на чай от еньовче пречиства черния дроб, далака и бъбреците. Еньовчето се прилага и при възпаление   на пикочния мехур.”

Габи:”Билката „цариче” притежава лечебна сила, се  смята, че помага при женски проблеми. Наричат я  самодивска ягода. Помага при болести на половата система. Препоръчва се чай от цариче за лесно  раждане при бременните жени.”

Елена:”Билката „омайниче” българите някога  са използвали за лекуване на рани и спиране на кръвотечението. Чай от тази билка помага на имунната система."

Йоана:”Билката „очиболец”помага за подобрение на очното здраве. Според някои хора лекува също и сърцето. Използва се при нервни състояния.”

Ема:”Невенът е  една от най-старите билки. Правят се мехлеми със свинска мас и невен за кожни проблеми и рани. Отвара от вълшебната билка помага при стомашно-чревни болести .”

Даяна:”По случай Еньовден няма как да пропуснем билката- жълт кантарион.  С тази билка се лекуват стомашни болки и нервно напрежение. Някой хора я наричат още Христова чудотворка.”

Ради:”Страдате ли от високо кръвно? Искате ли да сте здрави? За това ви е нужен  здравец. Той помага при подуване на стомаха и изхвърля  излишните  течности от организма. Както се разбира от името, с тази билка  бързо зарастват и раните.”

 В народния календар Еньовден  е най-големият билкарски празник. Посветен е на слънцето и на борбата срещу болестите. Смята се, че на този ден слънцето вече е достигнало своя зенит и преди да слезе по-ниско се окъпва в живата еньовска вода. Заедно с него се къпят и всички болести. Затова около изгрев слънце хората отиват и се къпят на реката или извора. Наливат си вода за вкъщи, в която слагат еневка, и по-късно се мият с нея.