Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

БОВ - ИСТОРИЯ, РИЦАРИ, KНИЖНИНА


В Бов, в селото с 800-годишна история и с рицарско име, на 22 април 2010 г. се учреди клуб „Млад рицар”.

На ритуала по приемането на ученици от местното училище в рицарския клуб присъстваха Данаил Кирилов – областен управител на София град, Янка Такева - председател на синдиката на учителите, Румен Ралчев - Велик приор на Велик приорат - България, Емил Атанасов - кмет на община Своге, Александър Манолов - председател на Ообщинския съвет, Данчо Христов - зам. кмет, Марио Вутов – кмет на Гара Бов, Петър Коцев - кмет на с. Бов, рицари от командерия „Св. Иван Рилски”, гр. София, учители, родители и гости. С празничен водосвет протойерей Любомир Пешев положи началото на тържествения прием на младите рицари. Кратко слово на морално-етична тема и разказ за историята на тамплиерството представи Иван Дочовски - канцлер на командерия „Св. Иван Рилски”, гр. София. Командерът на командерията Иван Иванов, който е родом от Бов, запозна присъстващите с плана за работа на клуба през 2010 г. и с Устава на младия рицар.

Един от най-вълнуващите моменти бе посвещаването на децата в рицарско звание от командера. Облечени в бели мантии (със специално лого „Млад рицар”), подредени в кръг около Библията, децата тържествено се зеклеха да спазват Устава на клуба „Млад рицар”, да бъдат ученолюбиви, честни и трудолюбиви. Поздрави бяха поднесени от Данаил Кирилов, от Янка Такева, от Емил Атанасов и от Румен Ралчев. Иван Иванов подари на Клуба книгите "Какво е дала България на Света", „Българи. Светци", както и книга за рицарите.

Предложението за създавенето на този клуб в Бов дойде от инж. Иван Иванов - командер на командерия „Св. Иван Рилски”, гр. София. Това е вторият клуб „Млад рицар” в страната, като първият вече има десетки участници и функционира трета година към варненско училище, ангажирайки децата с атрактивни, извънкласни занятия. Председател на клуб „Млад рицар” в Бов е учителката от местното училище „Св. Св. Кирил и Методий” - Невена Петрова. Избраните 9 от най-добрите (по успех) ученици ще изучават местната история, народни занаяти, бойно-приложни дисциплини, оцеляване в планински условия.... Благотворителността е друга дейност, чрез която малчуганите ще помагат на самотни и възрастни хора от Бов. Важна част от работата на клуба ще е запознаване на децата с християнските ценности и рицарството.

Първите участия на младите рицари ще бъдат в Празници на Бов, 2010 – По пътеките на времето. На 17 май участниците от клуб „Млад рицар” ще участват в поход „По стъпките на Вазов”, а на 21 май на лятната сцена ще представят в стихове историята на селището. След празника в училището, гостите посетиха в местното читалище Неделното училище по грънчарство и библиотеката. Това бе и поводът, чрез който в навечерието на Международния ден на книгата, 23 април, библиотеката при читалише „Светлина-1896” обогати своя фонд с 34 тома научна, художествена и научно-популярна литература на стойност 290 лв. Книгите са лично дарение от командера на командерия „Св. Иван Рилски” – Иван Иванов. Този ден в Бов хората направиха още една крачка по пътеките на времето, връщайки се назад към далечното си минало, продължавайки и оставяйки своите следи по страниците на историята.