Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

Събор на родовете


На 26.09.2020 г. в Бов, за трета поредна година, се проведе Събор на родовете. Идеята за поглед към родовата памет се роди преди 3 години с поредния спечелен читалищен проект „Бовските родове-минало за бъдещето“. В Бов има запазени 80 родови имена, като във времето назад един от белезите за принадлежност към определен род е личала по везбата по дрехите. 

В ранния следобяд на последната септемрийска събота подготвеният празничен площад очакваше жители и гости на селото, но....  плисна проливен дъжд, който изкъпа грънчарското колело, готово за изработка на съдинки с родови имена, заедно с целия празничен декор. Но този дъжд сякаш носеше послание „Да ви върви повода!“, към всички, които се пренесоха под читалищния покрив. 

В началото на празника кметът на Бов – М. Вутов поздрави присъстващите и напомни за мерките, които трябва да се спазват.

В празничната програма участваха певческата група за обработен фолклор "Бовска китка" с ръководител К. Инкова и корепетитор Н. Недялков, детски състав за народни танци "Бовяне", с ръководител С. Христов към местното читалище, както и неговата танцова формация  „Церовче“ към НЧ „Хр. Ботев 1929“ с. Церово.  Заедно с груповите изпълнения на певците и певиците, със солови песни участваха С. Петков и най-малките изпълнители Б. Павлов, Ж. Борисов и И. Петрова  

Любителските изпълнения се редуваха със забавни игри – „Да нанижем чушки за зимата, да намотаем прежда с мотовилка, да разделим царевицата от боба... Насторението на всички беше вдигнато от надяждането с качамак“, за който водещата на празника Л. Петрова покани да участват местният кмет, училищният директор и читалищният председател.

За финал на празника бяха представени родовите погачи на БЕКЯРИТЕ, БУГАРИТЕ, ЛАГЯРЕТЕ, ГРАДИНАРЕТЕ, ЗЛАКЬОВЦИ, ПЛОЧАРЕТЕ, направени от А. Злакьова, В. Кръстанова, Е. Христозова, И. Кръстанова, Н. Иванова, П. Николова,  Р. Томова и Я. Петкова.

Инициативата „Пейката на моя род“, реализирана по идея на С. Петков, предизвика интереса на потомци от 7 бовски рода: БАЛЕНЧАНИТЕ с дарител Г. Петров; БАРУТЧИЙТЕ с дарители Л. Барутчийски, В. Стоянов и И. Стоянов; БЕКЯРИТЕ с дарители И. Бекярски, И. Иванов и П. Христозова; ВРАЧЕШКИЯ РОД с дарител  Д. Малинов; ЖЕЛЕЗАРЕТЕ с дарител К. Иванов; ЗЛАКЬОВЦИ с дарител С. Петков; ЛАГЯРЕТЕ с дарител, К. Николов

Очакваме всяка година към тези да се прибавят още родови пейки, които по време на празичини събития да се изнасят извън читалищната сграда и да събират заедно жители и гости на Бов.

А защо и какво е пейката? Пейката е предмет, на който  сядаме и си даваме време за почивка, за размисли, тя дава възможност на хората да се съберат заедно, тя е място за срещи и разговори, дава възможност за сближаване, което е изключително нужно на нашето общество.

Част от планираните инициативи за Събора на родовете не се осъществиха заради проливния дъжд, непредвиденото място за провеждане и наложените мерки за спазване, но.... по-важно е да случиш на добри хора, отколкото на добро време...

И ако някой ден влезете в бовското читалище не се учудвайте на  пейките, с изписани родови имена върху тях – те тихо напомнят за отминали времена, чиито потомци пазят и днес името на своя род.

Повече снимки от празника в албум Събор на родовете, 2020 или Празникът през погледа на Борис Кръстев