Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

Литературен конкурс


НЧ “СВЕТЛИНА” – ГАРА БОВ ОБЯВЯВА ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС ПОД НАДСЛОВ: ЗАЩОТО ИМА БЪЛГАРИ ОТ ВЕКОВЕ

ЦЕЛ НА КОНКУРСА Издирване и популяризиране на легенди, митове и семейни предания от миналото на селищата в община Своге и изграждане на електронна база данни в областта на краезнанието чрез едноименната книга “Защото има българи от векове”.

УСЛОВИЯ НА КОНКУРСА Текстът на предложенията да е до две страници (шрифт Times New Roman -14, междуредие 1,5). В края на всяка творба авторът й е необходимо да впише своите: име, фамилия, години, адрес по местоживеене и телефон за връзка, като приложи и актуална снимка. ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ ЗА УЧАСТИЕ Изпратените легенди, митове и семейни предания ще бъдат класирани в две възрастови групи: І група - автори до 14 г. и ІІ група – автори до 25 г.

ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСА Конкурсът ще се проведе на 18 май /вторник/ 2010 г., от 18.00 ч. в малкия салон на НЧ “Светлина”, Гара Бов. Всички автори са поканени да представят своите творби пред жури от Съюза на българските писатели и пред публиката. След представянето на произведенията ще се проведе гласуване за избор на най-добро литературно предложение в двете групи, според публиката и според журито. Всички митове, легенди и предания ще бъдат публикувани в книгата “Защото има българи от векове”, която ще откриете след 1 юни 2010 г. в електронната библиотека на: www.chitalishte.bg. НАГРАДИ И НАГРАЖДАВАНЕ За участниците от всяка възрастова група са предвидени по две награди, осигурени от комплекс “Божилово” с. Заселе: награда на публиката и награда на журито. За първа година се учредява награда - РИЦАРСКА СТАТУЕТКА за всяка възрастова група, осигурена от Командерия “Св. Иван Рилски” – гр. София.

РИЦАРСКАТА СТАТУЕТКА ще бъде присъдена на авторите, представили най-добрите митове, легенди и предания на рицарска тематика /легенди и предания за имена на родове, върхове, местности, извори и т.н , с рицарски произход / Всички участници в литературния конкурс получават грамоти. Наградите, присъдени от публиката и от журито, ще бъдат връчени на 20 май 2010 г. от 18.00 ч. в местността “Злио камик” с. Заселе – мястото, където е живял прототипът на Вазовия литературен герой Дядо Йоцо. Рицарските статуетки ще се връчат по време на празника на 21 май на лятната сцена в поречието на р. „Трескавец” – Гара Бов.

СРОКОВЕ ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИТЕРАТУРНИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ Желаещите да участват в конкурса могат да изпращат своите предложения на: e-mail: bulgari_ot_vekove@abv.bg или по пощата на адрес: Народно читалище “Светлина”, с. Гара Бов, п к 2271, ул. “Издримец” 6, за литературния конкурс “Защото има българи от векове. ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ДО 30.04.2010 г.