Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

На З-ти март в Бов


За поредна година Бов отпразнува Националния празник на България с редица инициативи.

Първото знаме, с което жителите и гостите на Бов  посрещнаха празника и тази година бе поставено от земляци и потомци на дядо Йоцо на емблематичната скала ЗЛИО КАМИК  в 10,30 ч.

В 11,30 ч. за седма поредна година,  на скалата срещу ж.п. Гара Бов, се развя българският трибагреник. Повече информация за събитието на: Спускане на трибагреника срещу Гара Бов

От 13,00 в малкия читалищен салон гости и жители на селото отпразнуваха Националния празник на България, съчетавайки го с награждаване участниците в инициативата „Българче на Бов,2019”. Гост на събитието беше инж. Даниела Дакова – секретар на община Своге.

По стар български обичай гостите бяха посрещнати с хляб и мед от В. Цекова – ученичка в местното училище.

Мултимедийна презентация върна времето назад и разказа за борбата на българския народ, за събитията от руско-турската освободителна война.

На фона на тъжната „песен“ на кавала Р. Кръстев притаи дъха на присъстващите със стих. на Вазов „Възпоминания от Батак“, а след него първокласникът М. Миленов, с българския флаг в ръка поздрави гостите със стих. „Аз съм българче“.

С минута мълчание, присъсващите почетоха паметта на загиналите за свободата на България.

Празникът продължи с представяне на 5-те деца от инициативата „Българче на Бов”. Инж.  Д. Дакова връчи паричен чек, в размер на 100 лв., на Денис , избран за Българче на Бов,2019. Председателят на НЧ „Светлина-1896“, д-р инж. М. Младенов връчи поименни купи с логото на Бов на всички участници. Подаръци за децата, бяха подсигурени от: В. Анков – председател на РПК „Чавдар”, гр. Своге, клуб „Русофили”, Гара Бов,  сем. Лидия и Петър Петрови, Петър Веселинов – управител на „Петър Електрик-ЕООД“, Вероника Рашкова и Милен Петров, Директорът на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, Гара Бов и Татяна Петрова.

Повече информация за събитието на: Трети март, 2020