Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

Ой, Коледо мой, Коледо!


На 25.12.2019 г. една от групите на бовските коледари, водена от С. Петков,  тръгна от площада на селището към кв. Лускач в с. Гара Бов.

Коледарско хоро, коледни кравайчета и шиник със зърно положиха началото на коледуването така, както в далечното минало се е случвало на мегдана в село Бов.

На Коледа  малки и големи коледари, пяха и наричаха за здраве, късмет, берекет… Стопаните ги посрещаха и щедро даряваха с вити краваи, плодове, пари... за здрава и богата година. Коледарска група на С. Петков за първи път коледува, а в подготовката й се включиха местното училище и ръководителката на читалищната  певческа група К. Инкова, с корепетитор  Н. Недялков.

Приготвянето за коледуването в Бов започна в началото на м. декември с изработката на коледарски дълбани /шарени тояги с дървен кръг в долната си част, която прикрепва колачетата да не изпадат/ и разучаването на коледарски песни и наричания.

В село Бов коледарските дълбани били украсявани с чемшир, червен конец и пуканки, а коледарската група задължително се предвождала от женен мъж с деца, добър стопанин, речовит и в разцвета на силите си.

Повече мигове от коледуването в албума „Ой, Коледо, мой, Коледо!” , новинарските  репортажи на ТВ Европа, в. Vesti , Nova.bg и др.