Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

Нова българска типография


На 27 септември 2019 г. жители и гости на Гара Бов отбелязаха 80 годишнината от пребиваването на Ал. Вутимски в селото с изложба „Нова българска типография 2” и работилница по краснопис.

Гости на събитието бяха родствениците на поета Е. Пешев и Марияна Георгиева, Кирил Златков – куратор на изложбата и Борил Караиванов – организатор на инициативите Типофест и Типоклас.

Пред паметната плоча, поставена на читалищната сграда, д-р инж. М. Младенов - председател на читалището, откри инициативата и поздрави присъстващите. Благодари на преподавателите и учениците от ОУ „Св.св. Кирил и Методий”, Гара Бов, от СУ „Ив. Вазов”, гр. Своге и ОУ „Ел. Пелин”, с. Вл. Тричков за проявения интерес.

Л. Петрова – член на читалищното настоятелство запозна присъстващите с биографията и творчеството на Вутимски, а четвъртокласничката от местното училище  И. Петрова разчувства жители и гости със стих. „Светла нощ”.

Организаторите на изложбата разказаха за шрифтовото изкуство, за въздействието му и за неговата идентичност през погледа на българската кирилица, за типографската практика и типографските експерименти и приканиха присъстващите да разгледат творбите и да се включат в работилницата по краснопис.

На шахматната площадка жители и гости разгледаха изложбата, а децата с интерес изписваха букви и знаци от българската азбука.

Организатори, участници и гости се разделиха, с пожелание за нови срещи.

Повече снимки от празника в албума: Поет и писменост

 

 

.