Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

Финал на проекта на бовските родове


На 30.09.2018 г. се проведе последната публична среща по проект „Бовските родове-минало за бъдещето“.

На срещата бе направен хронологичен преглед от първата инициатива за засаждане на родови дървета, публичните срещи в Своге, Габровница и Осеновлаг, керамичното родово дърво, до провеждането празничните събития ДА РАЗКАЖЕМ ЗА БОВСКИЕ РОДОВЕ и НА ГОСТИ У ДОМА. На  среща бе представен новоизграденият модул БОВСКИТЕ РОДОВЕ към официалната страница на Бов www.bov.bg.

Освен старите снимки от селището, десетките  истории от В. Борисов за произхода на МЕСТНИТЕ РОДОВИТЕ ИМЕНА, в него е събрана и представена родовата памет с родословни дървета и десетки фамилни снимки на 10 бовски рода: ВРАЧЕШКИ, ЛАГЯРСКИ, СПАХИОВЦИ, ПЛОЧАРИТЕ, ИЗВОРЧАНИ, МОШИКОВЦИ, ЛУДОВЦИ, БУГАРЕТЕ, ПОПОВЦИ и КАРАДЖОВЦИ, представени от Е. Петрова, д-р инж. М. Младенов, М. Вутов, Вл. Михайлов, Р. Гекова и Л. Петрова, инж. И. Иванов, П. Петров, В. Борисов, Л. Петрова и А. Палева.

Присъстващите на срещата подкрепиха идеята за организиране, през 2019 г., на СЪБОР НА РОДОВЕТЕ, на който да бъдат представени дейностите на българина в миналото и днес, чрез атрактивни състезания, инициативи, както и  отново да бъде организиран конкурс за най-добра родова ракия.

От направената анонимна анкета - 100 % от анкетираните бяха с мнение, че трябва да се съхранява и предава родовата памет, над 30 % от тях заявиха желание да разкажат за своя род през 2019 г. Ето извадка на една малка част от споделеното за публичните срещи и родовите инициативи в анкетата по проекта:  „...преживяването беше уникално, родовата памет трябва да се съхранява и предава на поколенията.“, „Хареса ми атмосферата на работните срещи-уютна, гостоприемна... Представянето на първите 10 рода беше много стегнато, мило, вдъхновяващо.“ „...трябва да се запази българското“, „Харесвам начина за среща с роднини..“, „Срещите и обмяната на информация с много хора ми бяха от голяма полза. Харесвам и инициативата със засаждане на родовите дървета“,“... най-много ми хареса родовата среща във ферма „Чемерник“ и др.

В края на срещата всички се разделиха с очакване идната година читалището в Бов отново да събере потомци от различни родове от различни крайща на страната, които да разкажат и споделят родовите си истории, а те ще станат публично достояние чрез БОВСКИТЕ РОДОВЕ в  www.bov.bg.

Настоятелството на НЧ „Светлина-1896“ благодари на десетките доброволци, които подкрепиха родовите инициативи, участваха в издирването на родовите си корени и оставиха следа в местната история.

Проектът „Бовските родове-минало за бъдещето“ се изпълни от НЧ „Светлина-1896“, с. Гара Бов в партньорство на библиотеките от НЧ „Градище 1907“, гр. Своге, НЧ „Сава Доброплодни-1956“, с. Габровница и НЧ „Климент Охридски 1924“ с. Осеновлаг.

Проектът се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017 г. с Министерство на културата.