Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

Стартира проект за бовските родове


На 15 април 2018 г. в НЧ „Светлина-1896“, с. Гара Бов бе публично представен проектът „Бовските родове - минало за бъдещето“.

Проектът ще се реализира от читалищната библиотека в Бов, в партньорство на библиотеките от НЧ „Градище 1907“, гр. Своге, НЧ „Сава Доброплодни-1956“, с. Габровница и НЧ „Климент Охридски 1924“ с. Осеновлаг, в които ще се проведат публични срещи с потомци на бовските родове.

Целите на проекта са свързани със съхраняването на местната родова памет,  поставяне  начало на Празник на бовските родове и популяризиране на местното културно-историческо наследство. Нвоизградена секция „Бовските родове“ в www.bov.bg ще събере родови истории, родословни дървета и фамилни снимки. В рамките на проекта ще се изработи керамично  дърво с  листа от глина, върху които ще са гравирани имената на 80-те бовски рода.  Дървото ще се „разлиства“ ежегодно с прибавянето на нови родови имена.

В рамките на Празника, пред гости и туристи, с мултимедийни презентации ще се представят 10 рода. Предвидени са две инициативи - на 19 май в двора на родовата къща във ферма „Чемерник“ – „Да разкажем за бовските родове“, на 27 май в големия читалищен салон - „На гости у дома“.

На 10 април 2018 г. под мотото "Дърво за моя род", преди стартирането на проекта „Бовските родове – минало за бъдещето” и в „Седмицата на гората” учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, Гара Бов засадиха 11 дръвчета (10 чинара и 1 дъб) - дарение от Държавно горско стопанство гр. Своге. Тази предварителна и подкрепяща инициатива ще даде възможност всеки род да избере свое дърво, да му постави табелка със своето родово име и то да стане грижа на потомците от рода.

Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017 г. с Министерство на културата.