Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

Празниците в началото на месец март


На 1-ви март в Бов,  по традиция,  Баба Марта раздаде мартеници на малки и големи. В етнографския кът на читалището за поредна година П. Кардашка  завърза мартеници с пожелание за здраве и добро. Не забрави да честити и празника на хората от местните институции и търговските обекти.

На 3-ти март, за пета поредна година,  бе спуснато 70 метрово знаме на скалата срещу ж.п. гара Бов, като инициативата бе съчетана с благотворителна кауза за дете. Повече информация за събитието на  Спускане на трибагреника над Гара Бов

По случай 140 години от освобождението на България от турско робство Бов изписа името си с цветовете на българското знаме. Инициативата „Да дарим за името на Бов” се подкрепи от 149 дарители, които събраха 1015,00 лв. за буквите на Бов. Учениците от местното училище се включиха с благотворителни базари за продажба на коледни картички и „весели бъркалки”. В 12,00 ч. на обяд, изработените от ПГ „В. Пеев” гр. Своге,  метални букви бяха поставени от доброволци.

От 13,00 в малкия читалищен салон гости и жители на селото отпразнуваха Националния празник на България, съчетавайки го с награждаване участниците в инициативата „Българче на Бов,2017”. Гости на събитието бяха  проф. И. Гребенкин - доктор на историческите науки, проф. П. Акульшин - доктор на историческите науки от Рязански държавен университет  "С. А. Есенин" , проф. Д. Минчев - председател на историческата комисия по военна история и о.з. полковник Ц. Цанков.

Със стихотворението  „Аз съм българче”  М. Миленов откри празничното събитие. Руските професори поздравиха присъстващите с празника. Мултимедийна презентация върна времето назад и разказа за събитията от руско-турската освободителна война. Празникът продължи с представяне на 9-те деца от инициативата „Българче на Бов”. Л. Грозданов - директор на местното училище връчи паричен чек, от името на кметство Бов, на 2-годишния Николай , избран за българче на Бов,2017. Всички деца получиха поименни купи с логото на Бов, календари и подаръци от сдружение „Азбукари”, В. Анков – председател на РПК „Чавдар”, клуб „Русофили” и Н. Симеонов.

Специално за случая П. Валентинова омеси и дари празнична погача. Нейната дъщеря Р. Алексова поздрави присъстващите с хляб и празничен стих:

„Огромен е като земята нашият хляб!
В него е тихата радост на хората.
Казват,че в дните на жаркото лято

със слънце замесва се родният хляб.
Отчупи, вкуси и усети аромата,
това е празникът на свободата!”

След като всички отчупиха от празничната пита,  направиха общи снимки и се разделиха с пожелание „следващата година Бов да ги събере отново на 3-ти март.”

Повече информация за събитието на: „Аз съм българче”