Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

Читалището в Бов стана на 122 години


На 02.02.2018 г. в библиотeката на Гара Бов се проведе ЧАС ПО РОДОЛЮБИЕ, по случай 122 години от основаването на НЧ „Светлина-1896“.

Д-р инж. М. Младенов - председателят, на най-старото читалище в общината поздрави всички присъстващи с празника, като подчерта че на днешния голям църковен празник Сретение Господне родолюбиви бовчани са основали читалището в с. Бов. Библиотекарят на читалището Н. Иванова показа първия печатен Устав на читалището представи двете книги, които са събрали читалищната история и пожела някой от присъстващите ученици да бъде следващият автор на продължението на читалищната история. След като имаме книгите „110 години читалище „Светлина“ – Бов“ и „10 след 110 години НЧ „Светлина-1896“, от сърце желая някой от вас да напише „20 след 120 години читалище в Бов“

Учениците от 1 и 3 клас от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ разаказаха на присъстващите за библиотеката, като с усмивка добавиха, че освен да се заемат книги, да се ползва безплатен интернет, да се копират, сканират и принтират документи, може дори  да си подготвят и домашните. Учениците от 2 клас разказаха за обичая „Лазаруване“, в който са участвали всички момичета от класа, за традициите и особеностите в неговото провеждане...

Шестокласниците запознаха присъстващите с партньорската читалищна инициатива „Да дарим добро!“, насочена към събиране на средстава от местната общност, за лечение на нуждаещи се хора, за провеждане на редица благотворителни акции и кампании.

Тереза и Ерика от 7 клас  представиха символите на Бов – лого, девиз и знаме. Разказаха за това как чрез читалището местната общонст е избрала местните отличителни знаци, показаха и оригиналите на всичи останали графични предложения.

Назад във времето със спомени за читалището се върнаха А. Коцева, Е. Илиев... Присъстващите проследиха и мултимедийна презентация с над 1200 снимки, чрез която се докоснаха до миналото и настоящето на местното читалище, а със 122 книги в библиотеката бе изписана годишнината.

Деца, ученици, учители и гости се разделиха след часа по родолюбие, като отнесоха със себе си по едно малко бовско знаменце, което да напомня за срещата и да разказва за символите на Бов.