Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

По стъпките на Левски


На 31 октомври 2017 г., в навечерието на Деня на народните будители  в местността „Ямите“, жители и гости на с. Бов отбелязаха двоен празник – 180 години от рождението на В. Левски и общобългарския празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници и революционери.

С описание за Левски, от книгата на С. Радев, председателят на НЧ „Светлина-1896“ - М. Младенов представи Апостола на свободата. Кметът на с. Гара Бов - М. Вутов поздрави присъстващите и подчерта колко е важно  „да не се търси лесна слава“.

Инж. Божан Ганев прочете достигналите до нас сведения за създаване на Бовската завера и Хайдушкото кладенче.

Учителите от местното основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ бяха подготвили с бовските ученици завладяващи рецитали за Деня на будителите.

Н. Иванова – гл. специалист „Образование” към община Своге сподели, че за първи път е на това място и предостави възможност на местните хора, да разкажат за Левски. В. Борисов, „прекрачил“ своите 90 години, показа местностите, свързани с В. Левски, споменати в редица исторически материали.

В края на събитието М. Младенов сподели за направеното предложение от Г. Виденова за поставяне на възпоменателни знаци на местата, свързани с В. Левски.

Така както бяха пристигнали, така си тръгнаха десетките дошли на едно от местата на Левски, а в далечината върховете на Врачанския балкан белееха, очертавайки в небето профила на Ботев.

Община Своге осигури безплатен автобусн транспорт за участниците и гостите на събитието.

Повече снимки от деня може да откриете в албума ПО СТЪПКИТЕ НА ЛЕВСКИ