Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

ПОКАНА ЗА СРЕЩА НА БОВСКИТЕ РОДОВЕ


Бов е сред малкото селища в България със запазени родови имена и до днес: Бугари, Латинци, Злакьовци, Лекови, Бульовци, Лагярете, Шикльовци, Изворчани, Ранчовци, Манговци, Спахийци, Савинци, Мушиковци, Железарете, Бекярите, Джамбазите, Кардашете, Щимарете, Манастирците, Могиларете, Караджовци, Лактерите и много други.

В периода 1938-1939 г.,  след прииждането на р. Трескавец, са унищожени 68 къщи. Живеещите по поречието на реката, останали без дом, са изселени в Ловешко и Карнобатско. Последното голямо изселване от Бов става през пролетта на 1946 г., така десетки потомци на бовските родове се заселват в различни крайща на страната. Преди десетки години възникват и нови квартали към с. Гара Бов, като кв. "Скакля", в който повечето жители идват от с. Заселе. Общото между изселници и заселници, е че животът им малко или много е свързан с Бов. 

Очакваме до началото на месец декември 2017 г., живеещите в Бов и извън селището да заявят желанието си за участие в СРЕЩА НА БОВСКИТЕ РОДОВЕ. Целта на срещата е да бъдат споделени родови снимки, интересни истории, да се разкаже за произхода на  имената на отделните родове.

В зависимост от проявения интерес към събитието, един ден от Празниците на Бов, 2018 ще бъде определен за СРЕЩА НА БОВСКИТЕ РОДОВЕ. Събраните спомени и снимки ще бъдат включени в предстоящата книга „Бов – шепот от миналото”. Така ще съхраним и обогатим родовата памет на селото!

Нека всеки, който е свързан с Бов,  да разпострани тази покана, като я сподели или съобщи на всички близки, познати и приятели.

Ще Ви очакваме на 5 декември 2017 г. в читалището на Бов от 17.30 ч. на ПРЕДВАРИТЕЛНА СРЕЩА ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА ПРАЗНИК НА БОВСКИТЕ РОДОВЕ.