Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

Празник на билките в библиотеката


На 24.06.2017 г. – Еньовден празникът в Бов започна с бране на билки и разкази за лечебните им свойства, споделени  от Иво Стоянов, Григор Любенов, Красимир Иванов и Иванка Ангелкова.

И малки и големи от групата за бране на билки опитаха от семената на дивия чесън, усетиха уханието на мащерка, мента, риган, лайка... за първи път видяха  горска, бовска орхидея.

Под увития венец от цветя и билки всички минаха за здраве, а след това се почерпиха с вкусните череши на семейство Жари и Иво Стоянови.

Празникът на билките продължи в читалищната библиотека с  конкурс за най-атрактивно представяне на бовска билка. В него се включиха деца до 13-годишна възраст разказайки за белия равнец, ментата, дивия джоджен, лайката, невена, копъра... Най-малкият участник бе 3-годишният Константин Кирилов. Презентацията за лайката подготвена от Илиян и Милена Илиеви събра най-много гласове и децата получиха грамота, купа и парична награда. Всички участници в конкурса си тръгнаха с предметни награди.

Целта на конкурса е да насърчи децата в търсене на информация от местните хора за богатството на природата, сред която живеят, да се разкаже една история за библиотеката, от която може да се черпи знание по атрактивен и забавен начин.

Десетки снимки от събитието може да разгледате в албума ЕНЬОВДЕН,2017