Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

Първи март в Бов


На 1 – ви март 2017 г. в читалището на Гара Бов, Баба Марта по „стара” българска традиция зарадва с мартеници малки и големи момичета и момчета. С пожелание за дълголетие, здраве и благополучие тя раздаде над 200 мартенски усмивки, ръчно изработени от доброволци.

Мартенички от ръцете на бабата получиха не само хората от селото, но и ученици от СОУ „Иван Вазов”, които пристигнаха в читалището, за да се докоснат до магията на древния занаят – грънчарството. Преподавателите в Неделното училище по грънчарство Даниела Петрова и Валентин Найденов бяха подготвили за всяко дете керамична плочка за гравиране.

 

Децата рисуваха пролетни мотиви върху глината, въртяха грънчарското колело, приткаваха на стана, а други се разходиха из миналото на селището, разглеждайки стотиците снимки в читалищните албуми.

В края на деня присъстващите на празника си направиха снимки за спомен на грънчарското колело, стана и пред къщичката на Баба Марта.