Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

БОВ – ЕДНА ЖИВА ТРАДИЦИЯ


Празниците на Бов през 2009 година преминаха под мотото “Традицията е жива”. Те се проведоха под патронажа на кмета на община Своге – Емил Атанасов и бяха включени в националния културен календар на Министерството на културата:

З1 май - НА МЕГДАНА В СЕЛО БОВ бе първият ден от празничните инициативи. Празникът започна на площада на Гара Бов с водосвет и издигане знамето на селището, продължи в големия читалищен салон с представяне на интернет сайтът www.bov.bg и завърши на площада в село Бов с традиционния събор на селището. От този ден Бов направи достъпни за глобалното пространство своята история, забележителности, бит и култура. Интернет страницата на Бов ще бъде администрирана от екипа НЧ «Светлина».

1 юни – ПО СТЪПКИТЕ НА ВАЗОВ – вторият ден от Празниците на Бов бе предназначен за любителите на туризма. В големия читалищен салон на Гара бе представена мултимедийната презентация на пешеходен маршрут с. Бов – Вазова къща – Гара Бов, изготвена съвместно от информационно-обучителния център към НЧ «Светлина» и ученици от ПГ «Велизар Пеев», гр. Своге. Учениците от спортно-туристическата паралелка с ръководител Снежана Тошева, завладяха интереса на присъстващите с представянето на растителните и животински видове, културно-историческите и природни забележителности, до които предстоеше да се докоснат участниците в похода. След презнатацията туристическата група бе транспортирана до махала «Кръст» в с. Бов, откъдето пое по вече начертания маршрут. Петър Мутафов бе водач на походниците и разказа интересни факти за местностите по маршрута. В ранния следобяд групата се завърна на Гара Бов.

2 юни – «ЗАЩОТО ИМА БЪЛГАРИ ОТ ВЕКОВЕ» събра най-младите любители на перото. В едноименния литературен конкурс за легенди, митове и предания участваха със свои произведения 11 деца от: с. Гара Бов, с. Реброво, гр. Своге, гр. София и с Ябланица. Бяха определени по две награди в двете възрастови групи-до 14 г и до 25 г. Жури с председател Никола Николов (член на УС на Съюза на българските писатели) присъди награда на журито на Христо Гергов за разаказа «Пръл, мецо» и на Силвия Томова за «Истинска история за една задушница в Бов». Наградите на публиката бяха определени от всички присъстващи на конкурса, като най-много гласове събраха произведенията «Манастирът Св. Арахангел Михаил» на Ася Асенова и «Легенда за Луково» на Лора Петрова В същия ден бе представено и поредното издание на електронната книга «Бов – шепот от миналото, 2009», посветено на 100-годишнината от рождението на Иван Ковачев-кмет на Бов, председател на НЧ «Светлина» и краевед. Електронното издание съдържа две книги «НАЧИН НА ЖИВОТ, НРАВИ И ОБИЧАИ НА ЖИТЕЛИТЕ ОТ С. БОВ В МИНАЛОТО” и “ИЗ МОЕТО МИНАЛО”. Първата книга бе представена от дългогодишната учителка по български език и литература Иванка Ангелкова. Спомени за живота и делото на Иван Ковачев споделиха неговите синове проф. д-р Методи Ковачев и Емил Ковачев, присъстващи на срещата. Електронната книга “Защото има българи от векове” може да откриете в електроннната библиотека на www.chitalishte.bg , а Бов-шепот от миналото, 2009 на същия сайт и на www.bov.bg.

3 юни – ДОБРЕ ДОШЛИ – ДОБРЕ ЗАВАРИЛИ започна с кулинарна изложба на традиционни гозби от бовския кра приготвени от 27 участници, като най-малката участничка-кулинарка бе едва 10 годишната Симона Борисова. В кулинарната изложба се включи и кмета на Гара Бов със специално приготвения от него тиквеник. Денят продължи с изложба-базар на керамични изделия, изработени от учениците в Неделното училище по грънчарство. Първият клиент на малките грънчари бе Емил Върбанов – експерт от Национален фонд «Култура» към Министерството на културата. Сумата набрана от прадажбите на керамични предмети в края на базара наброяваше 430 лв. Публиката, в големия читалищен салон бе заинтригувана от многопосочните послания в излъчения филм «Уроци по грънчарство» , изготвен от екипа на КТ «Алиса`93», гр. Своге. След филма на сцената стъпиха гостуващите читалищни колективи от с. Габровница, с. Осеновлак, с. Свидня и с. Томпсън.

4 юни – «С ПЕРО И ПЕСЕН НА ЗЛИО КАМИК» бе денят, в който се събраха хора от Бов и Заселе в местността Злио камик – мястото на Дядо Йоцо. В началото на празника Надя Божилова от комплекс «Божилово», представи родословното дърво на Дядо Йоцо, изготвено съвместно с Антоанета Венчева-кмет на с. Заселе. С родословното дърво на Дядо Йоцо може да се запознаят всички, които прояввяват интерес и посетят читалещето в гара Бов. Свои произведения на емблематичното място представиха: Ася Палева, Иван Боев, Людмила Петрова, Павлина Кардашка и Цветан Джурков. В празничничната програма участваха и «Бовчанките», певческа група с ръководител Светослав Балтаков. В края на деня Надя Божилова връчи награди на номинираните участници в литературния конкурс «Защото има българи от векове», закупени от комплекс «Божилово», с. Заселе. След награждаването присъстващите посетиха мястото, на което са били кошарите на дядо Йоцо и от които днес има само каменни останки.

5 юни носеше мотото ТРАДИЦИЯТА Е ЖИВА и бе последният ден от празниците на Бов за тази година. Хубавото време и атрактивната програма събра на лятната сцена в поречието на р. Трескавец многобройна публика. В падащата вечер над Бов на лятната сцената се качиха всички състави на НЧ «Светлина»: Състав за хумористични фолклорни танци "Нашенки" с хореограф Петя Асенова, формация за модерен балет "Арт - М" с художествен ръководител Михаела Петрова, детски състав за народни танци "Светлина" с ръководител Петя Асенова, женска певческа група "Бовчанките с ръководител Светослав Балтаков. Спектакалът сред скалите завърши с атрактивно огнено шоу на F4 FIRE TEAM. Празничните мероприятия привлякоха вниманието на хора с различни интереси.

През шестте празнични дни в Бов гостуваха: Борислав Великов-народен представител, Емил Върбанов – експерт от Национален фонд «Култура» към Министерството на културата, Емил атанасов-кмет на община Своге, Александър Манолов –председател на Общинския съвет, Данчо Христов-зам кмет на община Своге, Калин Григоров-зам кмет на община Своге, полк. Цанко Цанков, общински съветници, Павлин Петров – председател на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите, Пеньо Иванов – зам. – председател на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите, много жители и гости на селището.

Оргaнизационният комитет и Настоятелството на НЧ “Светлина”, Гара Бов изразяват благодарността си към всички, които участваха и подпомогнаха с доброволен труд и дарения празничните инициативи. Празниците на Бов бяха осъществени с подкрепата на : “ПЪТНА КОМПАНИЯ” АД, ГР. СОФИЯ “ВЕЦ СВОГЕ” ООД, ГР. СОФИЯ ИВАН ИВАНОВ - ЕКОФЕРМА “ЧЕМЕРНИК” – С. БОВ ХРИСТО ЙОВОВ “ИСТРА ЕООД “, ГР. СВОГЕ ЕКОСТРОЙ ООД – ГР. СВОГЕ РАБОТИЛНИЦА ЗА ХУДОЖЕСТВЕНА КЕРАМИКА “ТИМ ШЕЛ” – С. ВЛАДО ТРИЧКОВ КОМПЛЕКС “БОЖИЛОВО”, С. ЗАСЕЛЕ ГБС – КАРИЕРА “ДИАБАЗ” – ГАРА БОВ РПК “ЧАВДАР”, ГР. СВОГЕ ЕТ “РОСИМА – РОСЕН КОЛЕВ”, ГАРА БОВ ЕТ “РУБИН-ПЕТЪР ВЛАДОВ”, ГАРА БОВ ЕТ “СИЙКА ПЕТКОВА”, ГАРА БОВ ЕТ “ЗДРАВКА СТАМЕНОВА” , ГАРА БОВ ЕТ “ИДАЛ-ИВАН ИВАНОВ , ГАРА БОВ