Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

Юбилейните празници и местната история


През 2016 г. в Бов ще се отбележат две юбилейни годишнини – 810 години от както селището носи това име и 120 г. от основаване на НЧ „Светлина-1896“.

Според исторически извори Бов носи името си от 1206 г. Едни от проучванията за името на Бов са направени от Иван Ковачев – геолог и краевед: „През 1967 година прочетох статията „Кондофрей” в списанието „Наша родина”. Според тази статия с. Бов е основано от маркиз дьо Сен Бьов. Той е участвал в Четвъртия кръстоносен поход.... След смъртта на Балдуин в 1206 г., маркиз дьо Сен Бьов заедно с още 1000 рицари са изпратени в Искърското дефиле, където според статията, основал село, което и сега носи неговото име.

Според устните сведения на автора на статията Йордан Вълчев, данните за написването на тази статия са му дадени от проф. Дуйчев, който ги е открил във Ватиканската библиотека, където е работил 18 години.Заселването на кръстоносците по това време се потвърждава и от следите, които те са оставили. Такива следи намираме в селото и неговите околности... Куманова чука в с. Зимевица и “Латинското кале” при манастира "Седем престола”. Имената на тези местности и посочените извори в селото не са случайни. Село Бов е далеч от гр. Търново и сраженията с Латинската империя. Тогава населението е било с ниска култура, а комуникацията и информацията – на най-ниско ниво. Следователно тези наименования не са дадени от местното население, а от латинците, които са обитавали тези места....“

Преди прокарване на жп линията къщите в Гара Бов били само три. Процесът на движение на населението към Гара Бов е най-силен в периода 1956 - 1957 г., когато жителите на с. Бов от 1557 намаляват на 533, а в същото време жителите на Гара Бов се увеличават на 1777 души.

На 2 февруари 1896 г. в село Бов учителят Сава Маринов  основава читалище „Светлина“. От векове до днес православният календар отбелязва на 2 февруари  големият християнски празник „Сретение Господне“. Според преданията, по време на турското робство, на този ден се е събирал най-тежкия за българския народ данък – кръвния. На този ден, еничари обикаляли и търсели момченца  –  българчета, за да ги правят войници, затова денят е познат и като Петльовден.

След петдесетте години на миналия век читалището премества книжния фонд и дейността си на територията на нововъзникналото селище край железопътната линия – Гара Бов. През 2010 г. възоснова на новоприетия Закон за народните читалища, всички читалища в страната към имената си прибавят и годините на основаванато си, като от тогава читалището в Бов носи името „Светлина-1896“.

От 2006 г. читалище "Светлина-1896" и кметство Бов, с подкепата на община Своге ежегодно популяризират местното културно-историческо наследство чрез Празниците на две селища с една история и едно име-Бов.

Работната програма на юбилейните празници може да откриете в културния календар на селището