Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

В Бов през месец март


Месец март пристигна в Бов заедно с празника  „Баба Марта в библиотеката”. 

На 01.03.2016 г. Баба Марта /П. Кардашка/ закичи с мартеници всички,  дошли в читалищната библиотека, пожелавайки им здраве и късмет, докато  малчуганите се забавляваха с пъзели и детски книжки.

На 3-ти март, в чест на  Националния празник на България, на една от скалите срещу жп гара Бов бе спуснато българското знаме. Ушиването на българския трибагреник е дело на Роза Гекова и е по инициатива на Боян Новков.

В малкия читалищен салон местни жители и гости отбелязаха заедно Националния празник на България. Залата се оказа тясна да побере присъстващите, които бяха посрещнати  с хляб, сол и китка здравец.

След празничното приветствие на Марио Вутов – кмет на Гара Бов, учениците от местното училище Рая Ангелова и Тереза  Емилова се представиха със стихове за България:

„Аз имам много имена. Наричаха ме Ахинора и Мария – Десислава

Куна Болярска и Райна войвода, Райна Княгиня...

Аз безименната, която обичаше Дякона. Аз съм Галя ,Милена, Таня,

с които бяхте снощи и ще срещнете утре.

Аз имам много имена ... Много имена и само едно-

най-свидното над всички :  БЪЛГАРИЯ!...”

Събитието продължи с мултимедийна презентация, разказваща за живота на българите по време на Османското владичество и борбите на българския народ срещу поробителя.

„...Историята помни много! Помни жестокостта в миналото!

Помни саможертвата и битките. Помни храбростта и силният дух на онези, що пропиляха

кръвта си в името на Отечеството.

Помни и само тя знае истината, че някъде там, майката земя пази

костите на героите, загинали за свободата на българския народ.

Историята няма да забрави...”

За втора поредна година НЧ „Светлина-1896” и Кметство Бов съчетаха Националния празник на България с награждаването на участниците в инициативата „Българче на Бов” Инициативата събра в едно младостта и миналото на селището,  популяризирайки старите традиции, обреди, облекла и предмети. Чрез 12 фотографии 6 малки деца показаха десетки автентични предмети и облекла на бовчаните от далечното минало.

Тази година 11-месечният Деан  Иванов получи  приза „Българче на Бов, 2015” и парична награда от Кметство Бов. Деан ще бъде лице на рекламните материали на ЮБИЛЕЙНИТЕ ПРАЗНИЦИ НА БОВ – 810 ГОДИНИ СЕЛИЩЕ С ИМЕТО БОВ И 120 ГОДИНИ НЧ „СВЕТЛИНА-1896.

Дарители подсигуриха подаръците на всичи деца, участващи в инициативата: поименни купи с герба на Бов от НЧ „Светлина-1896“;  образователни игри „Букварино“, осигурени от сдружение „Азбукари“; знамена, лакомства и мартеници осигурени от РПК „Чавдар“ , гр. Своге; библии за деца от местния свещеник  прот. Л. Пешев, книжки с приказки осигурени от Н. Симеонв-председател на клуб „Млад рицар“  и образователни книги, подарени от В. Борисов, технически сътрудник към Националния исторически музей.

За пореден път кметството в Гара Бов и местното читалище, чрез съвместната инициатива показаха стремежа си  да създават родолюбци, осъзнавайки, че празниците правят хората силни и уверени. Празничното събитие завърши с пожелание да помним историята си, да предаваме смисълът на българските традиции, да знаем корените си, защото...  дърво без корен не ражда плодове.