Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

Най-старото читалище и най-младият председател в община Своге


На 02.02.2016 г., на светлия християнски празник Сретение Господне, НЧ „Светлина – 1896” отбеляза своя 120 - годишен юбилей с открито заседание на настоятелството.

На празничния ден присъстваха ръководители на институциите в Бов, бивши и настоящи председатели, секретари, библиотекари, читалищни дейци - хора, които са дали частица от себе си за развитие на читалищното дело. Всеки, който имаше възможност присъства на срещата  да почете паметта на тези, които са го основали, на тези, които са работили през годините и да покаже уважението си към тези, които в момента дават всичко от себе си, за да има читалищно дело в селото.

„Бих искал да благодаря на всички Вас, затова че дойдохте днес тук, за да отпразнуваме заедно рождения ден на нашето читалище „Светлина 1896 “. БЛАГОДАРЯ ВИ! – с тези думи председателят на читалището  д-р инж. Методи Младенов откри тържественото заседание.

Поздравителни адреси се получиха от кмета на Гара Бов Марио Вутов и от директора на ЦДГ - дългогодишен председател на читалището, Силвия Петрова.

Даниела Петрова – преподавател на хоби-курсистите при Неделното училище по грънчарство поднесе кошница със 120 кокичета с пожелания за бъдеща ползотворна работа.

След  разрязване на тортата срещата продължи в непринуден разговор за миналото и бъдещето на читалището.

Директорът на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” Л. Грозданов,  поздрави присъстващите с юбилея и изказа своята гордост, че основателят на читалището Сава Маринов е учител.

Мили спомени изникнаха в Елена Петрова – бивш секретар на читалището. Изплуваха спомените й  за хористите, за театралния колектив, за първия закупен акордеон, първия радиоапарат,  за сградата, за търсене на спонсори...  

Дългогодишната библиотекарка Вера Стаменова с умиление си припомни за книжния фонд, за читателите, за инициативата „От всеки дом-читател”.

Людмила Петрова  - член на настоящото настоятелство, припомни за началото на празниците на Бов, за това, как всяка следваща година празниците стават все по-интересни и разнообразни.

С умиление се разказваха спомени от читалищния живот – репетиции, участия, фестивали... В надпревара, през сълзи и смях, изникваха спомените. Всички бяха единодушни, че днес въпреки трудностите настоятелството и екипът на читалището правят всичко възможно, да се запазят и предадат посланията на следващите поколения.

Даниела Петрова направи първото дарение за 2016 г. – безплатно изработване на керамични сувенири за празниците на Бов.

„За мен лично е огромна чест, привилегия и както казах отговорност, точно  по време на 120-годишнината, да бъда начело на институцията Народно читалище „Светлина-1896“ – сподели д-р инж. Методи Младенов. „Разбира се предстои ни още много работа, която целият ни екип трябва да свърши, като силно се надявам, че ще съумеем да го направим, с лекота, в пълно единомислие, и ръка за ръка, вървейки заедно напред.“

До късно вечерта звучаха  гласовете на хората, чиито сърца бият в един ритъм, мислите им летят в една посока, а паметта им поддържа живота на една вековна история.