Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

Традициите - мост между поколенията


 

На 20.11.2015 г. в малкия салон на НЧ „Светлина-1896” – Гара Бов по повод Деня на християнското семейство се проведе среща с местната общност, на която се представиха ритуалите, свързани с празника и  оброчните каменни кръстове.

В навечерието на светлия християнски празник и във връзка с поредния проект на читалището на тема „Оброчните каменни кръстове  – мост между поколенията за запазване на културното наследство” председателят на НЧ „Светлина-1896” д-р инж. Методи Младенов запозна присъстващите с целите на проекта, а именно: съхраняване и предаване на настоящите и идни поколения традициите, свързани с местните оброчни кръстове, привличане интереса на местните младежи и туристически групи извън Бов.

Мултимедийната презентация на тема „ Каменните оброчни кръстове в Бов – действащи, изоставени и изгубени за поколенията” привлече вниманието на всички – деца и възрастни.

Особен интерес предизвика лекцията на Ася Палева – богослов, на тема „Ден на християнското семейство – същност и значение. Символика на ритуалите, свързани с каменните оброчни кръстове и светците, на които са посветени”.

Срещата продължи с въпроси, мнения и предложения по темите. Участниците разискваха предизивикателствата и възможностите за предаване на поколенията на местните обичаи и традиции, свързани с каменните оброци.

На финала  анкетна карта обобщи впечатленията на присъстващите от тематичната среща.