Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

Ден на възрастните хора


На 1.Х.2015 г. НЧ „Светлина-1896” и ОУ „Св. св. Кирил и Методий” Гара Бов организираха празник по случай Международния ден на възрастните хора.

Инициативата бе подкрепена от местния клуб „Млад рицар”. Библиотеката се оказа тясна да събере хората, които бяха дошли и затова на празникът се проведе в малкия читалищен салон.

Приветстия към празнуващите поднесоха председателят на местния пенсионерски клуб Кр. Иванов, директорът на „Св. св. Кирил и Методий”  Л. Грозданов и кандидатите за кмет на Бов Н. Тошева и М. Вутов.

В подготвената от библиотеката мултимедийна презентация „старите” и „новите” приказки за старите хора оживяха с мъдростта и посланията си.   

„В  днешния ден няма нищо по-естествено от обичта, грижата, уважението и привързаността към възрастните хора. На вас ние, по-младите, дължим всичко, което сме научили в живота си, дължим мъдрите уроци, които ни давате всеки ден. Подкрепяте ни, успокоявате ни, помагате ни. На вас дължим читалището в което се намираме да бъде такова каквото е, от библиотеката, сцената, до дантелените пердета и шарените чорапи.”

Учениците от 4-ти клас с кл. ръководител М. Любенова бяха подготвили стихчета и поздравителни картички за хората от третата възраст. Някои от бабите четоха стихове други баби и дядовци разказваха спомени от детството си.

Дядо Весо впечатли децата с това, че когато преди 80 години ходел на училище  „събувал цървулите си пред училищния вход и заедно с другите деца влизали боси в класната стая” .Баба Жани разказа как през зимата са слизали пеш от с. Бов до училището в Гара Бов и как по-големите момчетата правели пъртина в дълбокия сняг на по-слабите и по-малките ученици. Баба Лета разака забавна случка за счупената дръжка на ученическото знаме.

Баба Вили от клуб „Бовска плетка-наметка” бе подготвила за всички празнуващи по цвете от своята градина.

Учениците от клуб „Млад рицар” поздравиха бабите и дядовците, пожелаха им да са живи и здрави и  за да е сладък празникът раздадоха, от името на клуба, лакомства на всички присъстващи.

Самотата е най-страшна!” – така определят най-голямата трудност в живота си възрастните хора. Срещата на деца с възрастни не може да се замени с урок в учебник, с разказана случка. Тя се преживява.

Този ден събра различни поколения от Бов, които си пожелаха празникът да се превърне в ежегодна традиция на всеки 1 октомври