Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

Фестивално участие на читалищни формации


На 21.09.2015 г. любителски състави и клубове към НЧ „Светлина-1896” Гара Бов бяха част от Националния фестивал на кешкека и народните умения Радилово`2015.

Фестивалът е сред 50-те атрактивни събития в България и е една от атракциите на Европейската столица на културата Пловдив-2019. В категория Фолклор участваха детски танцив състав „Лудо-младо” и танцова формация „Самодейци”  с ръководител Лина Димитрова. След официалното откриване на фестивала, на лятна сцена в центъра на селото пред стотици зрители, бовските  танцьори представиха Шопски танц, Северняшки танц и Шопска сюита.

В категория Художествени занаяти читалището се  представи с изложба-базар на керамика от Неделното училище по грънчарство и ръчни плетива от клуб „Бовска плетка-наметка”. Даниела Петрова-преподавател в неделното училище и Бойка Пеева от клуба за ръчно плетиво ангажираха вниманието на ценителите с красиви сувенири, предмети и аксесоари, като заедно с това разказваха на гостите на фестивала за традициите и обичаите в бовския край.

В следобедните часове бовските участници посетиха музейната сбирка на болницата на Лейди Странгфорд в Радилово, на връщане истински се позабавляваха в атрактивния пазарджишки парк-остров "Свобода”, донасяйки си  „късче” от прекрасната фестивална атмосфера.

Представянето на местните любителски състави и клубове на националния фестивал, стана с подкрепата на община Своге, която подсигури автобусния транпорт за 25-те участници.

Тази година атрактивният фестивал се проведе от 21 до 22 септември и включваше: представяне на местни обичаи, изпълнения на гостуващи фолклорни формации, концерти, дискусии, демонстрации на варене на кеша и дегустация, изложба-базар на храни, земеделски продукти, сувенири...

Началото на фестивала датира от 2010 година когато НЧ „Зора 1903” с. Радилово със съдействието на БДЗП организира открит „Ден на традиционните продукти”, в който участват селища от защитена зона „Бесарапски ридове” с представяне на фолклор, традиционни храни и земеделски продукти, характерни за селищата. 

През 2011 г., по време на гражданска дискусия, организирана от читалището и Платформа „Агора” местната общност решава този ден на традицинните продукти да се превърне в национален фестивал. Легендата за митичното ястие „кешкек”, предавана от векове дава името „Фестивал на кешкека и народните умения” с идеята за популяризиране на местните традиции.