Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

Мартенски празници в Бов


На 1-ви март 2015 год. по „стар”  обичай, Баба Марта гостува на децата в Бов. Тази година тя завърза над 100 мартеници на малки и големи жители и гости на селището.  Добрата баба обиколи  селото  - магазините, жп. гарата, подари  мартеници на случайни минувачи, а после се прибра пред своята къщичка  във фоайето на НЧ „Светлина – 1896”, където я чакаха децата.

На тазгодишните мартеници, направени с помощта на децата и подкрепата на клуб „Млад рицар”, освен белия и червен конец, символизирайки здраве и късмет имаше и „златна” паричка, наречена за благоденствие.

Десетки години вече П. Кардашка усмихва малки и големи на 1-ви март, толкова децата са свикнали с нея, че повечето от тях през цялата година се обръщат към нея с Баба Марта.

 

На 3-ти март  Бов обедини два празника: 137 години от Освобождението на България и награждаването на участниците в инициативата "Българче на Бов 2014".

         Малкият читалищен салон се оказа тесен  да събере, дошлите да видят мултимедийната презентация, посветена на Освобождението  и да споделят вълненията на 9-те  "Българчета на Бов".

 Ерика и Тереза посрещаха гостите с лентички от българския трикольор.

 „Аз съм българче”, в изпълнение на Валентин Емилов Стоянов  притаи дъха на присъстващите

 Поздравителни писма към кметството, читалището и участниците в инициативата бяха получени от директора на Националния исторически музей- проф. Б. Димитров и от председателя на РПК "Чавдар" гр. Своге - В. Анков.

Кметът на Бов - Марио Вутов внагради всички участници в инициативата и даде чек от 100 лв. на Иоана, избрана за "Българче на Бов 2014".

От името на читалищното настоятелство Методи Младенов връчи на децата поименни купи с герба на Бов.

От Националния исторически музей българчетата получиха предметни награди, книги и покана за безплатно посещение на Детския арт център на музея. Сдружение "Азбукари" ги зарадва с по една прекрасна образователна карта.

         РПК "Чавдар" гр. Своге усмихна всички деца с по едно българско знаме, лакомства и мартеници.

         А  местният свещеник  прот. Л. Пешев подари по една библия за деца.

Този  ден събра в Бов два повода и различни поколения на едно място.