Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

Народните будители – вчера и днес


На 31.10.2014 г., читалищната библиотека събра различни поколения в Бов.

Празникът по случай Деня на народните будители се съвпадна с поредната сбирка на участниците от клуба за ръчно плетиво „Бовска плетка – наметка”. На събитието присъства и кмета на селището-Марио Вутов.

По повод светлия празник, бе подготвена и представена мултимедийна презентация „Народните будители – вчера и днес”, отразяваща имената и делата на „вечните” български будители – Паисий, Софроний, Кл. Охридски, В. Априлов, В. Левски, Хр. Ботев и др. Подчерта се, че Денят на народните будители - 1 ноември е честван за първи път в Пловдив през 1909 г.

За присъстващите на празника деца бе подготвена специална викторина с въпроси, като най-добрите получиха лакомства и книги, подсигурени за случая от Анриета Жекова.

По-късно учениците разказаха за първите си учители и за живота на любими герои от българската история. Споделените случки от училищния живот от вече „пенсионираните ученички” – бабите от клуба „Бовска плетка-наметка” искрено усмихнаха младите.

Денят на будителите бе повод, който насърчи общуването между деца и възрастни в Бов, показвайки колко е интересно и полезно различните поколения да живеят заедно, предавайки опита и знанията си едно на друго, учейки децата на отговорност, солидарност и толерантност.

Разделяйки се след срещата, като че ли всеки намери своя пътека към народните будители за поклон, за признание към делото и живота им. Всички дошли на празника отнесоха частица от споделеното и чутото за бележития ден и големите българи- пример и вдъхновение на различни поколения.