Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

ЧЕТИ С МЕН В БОВ


На 28.09.2014 г. читалищната библиотека в Бов се включи в кампанията ЧЕТИ С МЕН, като събра малки и големи любители на книгата.

Националната инициатива „Чети с мен, доведи приятел” се организира под патронажа на президента Росен Плевнелиев и е по инициатива на Министерството на културата, Министерството на образованието, подкрепена е от редица неправителствени организации. Тя има за цел да насърчи четенето, да повиши грамотността сред хора от различни възрасти и от различни места. Празникът на споделеното четене се проведе в десетки училища, библиотеки и и читалища от цялата страна.

За организацията и провеждането на ЧЕТИ С МЕН В БОВ се погрижиха 4-ма доброволци - Анриета, Ванеса, Екатерина и Тереза, която посрещаше всички участници в празника с усмивка и с изработените за случая стикери-значки.

Дошлите на празника четоха различни откъси от различни книги. Иванка Ангелкова представи няколко стихотворения от патриарха на българската литература Иван Вазов, който в миналото неваднъж е посещавал бовския край.

Най-възрастният читател на библиотеката Веселин Борисов – Дядо Весо прочете няколко пасажа от половинвековната книжка РАЗГОВОР С РОДИТЕЛИ. Примерите разказваха за ценностите на българското семейство в миналото, като някои от тях истински усмихнаха присъстващите на срещата. Родителите, приятелите и децата четоха части от своит любими книги и обичани детски приказки.

Специално за ЧЕТИ СМЕН В БОВ Анриета Жекова бе изработила сувенирни книжки и бе подготвила няколко игри с книги, които освен да забавляват имаха за цел и да насочват децата към библиотеката. При играта „Подреди книгите” тя обясни на децата, че книгите са подредени по азбучен ред. Децата се разделиха на 2 отбора и се състезаваха кой отбор пръв ще подреди книгите както трябва да са подредени в библиотеката.

За играта „Кръстословица с книги” предварително бяха написани няколко думи и децата за всяка буква от думата търсиха (между предварително подбрани) книги, чието заглавие започва с тази буква, като участниците се разделиха на два отбора и имаха задача да намерят книги по думи с еднаква дължина.

За играта „Търси се” участниците търсиха по една книга в библиотеката, като предварително им бе показано ксерокопие на корицата.

За най-малките, все още непознаващи буквите, бе направено състезание кой по-бързо ще нареди част от приказка с картинни кубчета. За радост на децата в тази игра на помощ се притекоха и родителите.

Най-малкият доброволец Кати, в ролята на Червената шапчица, раздавaше шоколади на най-добре представилите се в игрите, а на всички останали, бонбони с пожелание „Да ви е сладко четенето като лакомстовото!”

Ванеса Миленова освен, че беше асистент при провеждането на игрите с книги прочете и 2 авторски стихотворения, написани съвместо с Василиса Милева /нейна майка/

КНИЖКА

Книжка вземии с любов я прочети

по-мъдър ти стании ученолюбив расти!


Тя знания ти даваи моменти хубави раздава,

с нея хора ний ще станем да четем няма да престанем!


КНИЖКАТА ЛЮБИМА

Любимата си книжка разтвори, историята в нея прочети

Ще откриеш герои интересни и различни случки смешни

Удоволствие ще е за тебе да намираш често време

за книжката любима, която под възглавницата крия.


Мама три пъти ми вика нещо, а аз чета си нещо смешно:

„Мамо, принцеса съм в момента-моля, отивам на среща с героя”

Така минават часовете в захлас, взимам втора, трета книжка аз.

Обичам да чета, прочитам любимата си книжка аз обичам!

Преди да се разделят малките, големите и вече пораснали участници в ЧЕТИ СМЕН В БОВ, всички събраха своите послания върху общо табло. Най-малките очертаха  своите ръчички върху него, в унисон със символа на кампанията, който показва една ръка на дете и една ръка на възрастен, държащи корица на книга. Таблото бе оставено в библиотеката като спомен от празника.