Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

720 кв. м. ПАТРИОТИЗЪМ


Небивал медиен интерес предизвика местната инициатива по ушиване и спускане на българския трибагреник в навечерието на НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК на България.

На 2-ри март, около обяд, огромното знаме, с площ от 720. кв. м., се развя над Гара Бов, от скалата, която бовяни наричат „Малката Шипка”.

В този ден, центърът на селото бе пълен с хора, дошли да подкрепят идеята. Освен местни жители присъстваха много гости и журналисти.

Идеята за ушиване на знамето е на Боян Новков. Патриотичното дело обедини жители и приятели на родното ни село. Беше отворена книга за дарения, в която до празника се вписаха 92 дарители. Събрани бяха 1033.00 лв. Разходваните суми от дарението са за закупуване на материали - плат, конци, въжета, клинове за монтаж и възлизат на 833.60 лв. Остатъкът от дарението ще бъде използван за подобряване и обезопасяване на достъпа до скалата.

Алпинисти-доброволци се заеха с осъществяване на самото спускане, което отне часове усилена работа при неблагоприятни атмосферни условия.

Двете героини, които ушиха флага са Роза Гекова и Десислава Николова и двете родом от Бов. Това им отне около 18 часа. Те дариха своя доброволен труд в подкрепа на българщината и родното село.

Подготовката и реализацията на инициативата повдигнаха духа на местните жители и приятелите на селото ни.

Да си пожелаем инициативата да вдъхнови местната общност и следващата година всяка къща в селището ни да посрещне 3-ти март с трибагреник.