Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

Традициите в Бов оживяват чрез съвременните технологии


Един филм за традициите на Лазаровден, събра малки и големи на 12. 07.2013 г. в читалище „Светлина-1896”, Бов. Заснетият филм от телевизия „Своге”, по-време на възпроизвеждане на обичая в селището, бе представен с помощта на компютърното и мултимедийно оборудване, получено по Програма „ Глоб@лни библиотеки - България”.

Преди самата прожекция бе проведена дискусия с участниците в ритуала и присъстващите, за характерните местни особености при лазаруването. Малките лазарки разказаха, че в обичая участват само момичета и типичното само за Бов е, че заедно с отправените благословии към стопаните се мята свилена кърпа на рамото на домакина. В нея той завързва железна пара за да е здрава годината.

Целта на зададените въпроси, от новоназначения библиотекар Мариела Петрова в библиотечно-информационния център, към аудиторията бе ориентирана към запознаване на присъстващите с традицията и акцентиране на важността за съхраняването и предаването и чрез поколенията.

Филмът "Лазаровден в Бов" е на разположение на всички потребители на бибилиотечно-информационния център в читалището.