Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

V-та занаятчийска учебна година в Бов


На 12 януари 2013 г. в НЧ „Светлина-1896” бе открита V-та занаятчийска година в Неделното училище по грънчарство.

Неделното училище е изградено през 2009 г. по проект на читалището, финансиран от Национален фонд „Култура” по Програма за проучване, опазване и популяризиране на традиционната българска култура и фолклор с тема на сесията “Българските занаяти - старинни и съвременни”, с подкрепата на местния бизнес и дарители от Бов.

От създаването му до днес през него са преминали 46 хоби-курсисти, обучени от майсторите по керамика Даниела Петрова и Валентин Найденов. За този период най-малкият хоби-курсист е бил на 8 , а най- възрастният на 58-годишна възраст.

През 2013 г. в неделното училище ще се обучават 12 хоби-курсисти от Бов, Церово, Своге и София.

В деня на откриването, още преди да са прекрачили прага на грънчарницата хоби-курсистите се докоснаха до грънчарския занаят, като изписаха имената си върху „прясна” глинена съдинка. Всеки един от тях си избра керамичен сувенир, изработен от грънчарите през изминалата година-символизиращ невидимата нишка през годините свързваща всички, докоснали в Бов до магията на глината.

По традиция кметът на Бов - Марио Вутов плисна менче с вода пред новите занаятчии и им пожела да им върви по вода, а Даниела Петрова посрещна на прага на грънчарницата всеки с хляб и мед за да му се „услади занаятът”.

Присъстващите на откриването  местни жители и туристи също оставиха своите имена и послания върху керамична съдинка, за да напомнят на първите за този ден и за да връща вторите отново в Бов.

Занаятчийската година ще продължи до 15 юни, след което  по време на традиционните ПРАЗНИЦИ НА БОВ, ще бъдат връчени занаятчийските удостоверения и ще бъде уредена и изложба-базар на изработените от хоби-курсистите керамични предмети.