Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

ЗА БОВ, СТАРА ПЛАНИНА И ПРОМЯНАТА В НАС


Сдружение „Платформа АГОРА”, съвместно с Фондация „Америка за България” и Българския дарителски форум организираха първо по рода си събитие, което срещна индивидуални и корпоративни дарители с представители на седем малки общности от страната. Форумът се състоя на 29ти ноември 2012 г. и участие в него взе НЧ „Светлина-1896”, Гара Бов.

Събитието имаше за цел да създаде среда за взаимодействие между социално отговорния бизнес и индивидуални дарители с активни представители на седем общности от малки населени места и да провокира дарителство в подкрепа на техните граждански инициативи. Една от седемте представени инициативи на форума бе тази на бовското читалище, което продължава своите усилия за развитието на туризма.

Част от сформирания граждански екип в Бов, който преди повече от година почисти селището си, включи се в обновяването на централната част на селото, построи туристическия информационен център и създаде новата туристическа пътека „Под камико”, представи пред присъстващите дарители и гости своята НОВА ИДЕЯ. Желанието на младите хора е в приземния етаж на читалищната сграда да бъде създадена ИНТЕРАКТИВНА ЕКСПОЗИЦИЯ НА СТАРА ПЛАНИНА. Това място, подобно на музей ще представя площта на планината, включително и дела и в Сърбия, под формата на макет. Върху него по интерактивен метод ще бъдат проектирани промяната в годишните времена на територията на планината, етнографските области с характерния поминък за тях, по-важните исторически събития, случили се в Стара планина. Тази амбициозна задача обаче трябва да започне с първите стъпки, а именно – ремонтиране на помещението от 240 кв. м., изграждането на ел. инсталация, набирането на доброволци за изготвянето на специализирания софтуер и т.н.

Представянето на бъдещата инициатива грабна вниманието на гостите с иновативния си подход за привличане на туристи на територията на община Своге.  Това допринесе за направено индивидуално финансово дарение в рамките на 500 лв., ангажимент от страна на корпоративен дарител за осигуряването на част от материалите за ремонт на помещението, а представители от неправителствени организации предложиха своя доброволен труд за реализиране на инициативата.

Участието във форума „Зареди промяна” се превърна в едно своеобразно продължение на положените от читалището и местната общност в Бов усилия в сферата на Туризма и провокира търсенето на възможности за бъдещата реализация.

Защото къде другаде, ако не на 50 км. от София, в сърцето на Стара планина старото нощно питейно заведение да бъде превърнато в ... музей?!