Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

ОТМИНАХА...ТАЗГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ НА БОВ


Ежегодните празници на Бов през 2012 г. включваха десетки инициативи и протекоха в рамките на 8 дни. Бяха организирани от НЧ „Светлина-1896”, Гара Бов и осъществени с финансовата подкрепата на община Своге и частни дарители.

27 МАЙ – ЕДИН ПРЕКРАСЕН ДЕН ЗА БОВ, положи началото на празниците в селището ни с традиционния събор в село Бов. Поредицата от инициативи започна с празничен водосвет, отслужен от прот. Любомир Пешев, продължи с репетиция на читалищните състави. В същия ден заседаваше и комисията в състав: Методи Младенов-председател, Петър Радов и Спас Минов-членове, оценяваща предложенията за фотографския конкурс. Неспиращият проливен дъжд през целия ден сякаш носеше посланието ДА ВЪРВИ ПО ВОДА НА БОВСКИТЕ ПРАЗНИЦИ!

28 МАЙ – ДЕН ВТОРИ на празниците ни. Днес Бов беше символично управляван от децата. Седем ученици-отличници от местното училище заеха местата на: директорите на училището и детската градина, началниците на жп гарата и пощата, кмета и секретаря на кметството, библиотекаря в читалищния библиотечно-информационен център. Децата изготвяха заповеди, правеха работни графици, клеймоваха писма, проверяваха присъствието на децата в детската градина, разпределяха работата на работниците в кметството, работиха с картотеката, както и обслужваха потребителите в информацинния център. ТЕ БЯХА ПРЕКРАСНИ УПРАВНИЦИ НА БЪДЕЩЕТО В БОВ: Антонина Котова – директор на основното училище, Валерия Петкова – началник поща, Даниел Колев – началник жп гара, Ивелина Илиева – библиотекар в библиотечно-информационния център, Натали Петрова – директор на детската градина, Слав Димитров – кмет на Бов и Тереза Симеонова – секретар на кметство

29 МАЙ – ДЕН ТРЕТИ и първото събитие от празниците: откриването на ТУРИСТИЧЕСКИЯ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР бе направено от Емилия Лисичкова – председател на Платформа АГОРА, в присъствието на Георги Петров – председател на Асоциация „Съвременни читалища”, Марио Вутов – кмет на Бов, гости и жители на селището. Михаела Андонова представи новоизградения туристически портал към www.bov.bg, а Методи Младенов бе подготвил презентация на новоизградената туристическа пътека “Под камико” и кратка история в снимки за изграждането на Туристическия център. Инициативите са осъществени по Проект "Активни граждански общности за развитие " – втори етап, финансирани от фондация "Америка за България".

На събитието Васил Гурев – ръководител на Университетския аварийно-спасителен отряд, връчи сертификати на 5-мата обучени по проекта туристически гидове. Благодарствени писма получиха десетките доброволци, дарили общо 1235 човеко-часа труд за изграждане на туристическия център и туристическата пътека "Под камико". Всички архитектурни планове за строежа на туристическия център бяха изготвени безплатно и дарени на читалището от Асен Симов – управител на фирма „АССИ”, гр. Своге.За "цвят" на празника имаше и демонстрации по грънчарство от Даниела Петрова и Валентин Найденов – преподаватели в бовското Неделно училище по грънчарство, и показно плетене на колани от Павлина Кардашка.

В село Бов в 14 ч. през този ден от празниците бе осветена обновената  чешма "Мацула", реновирана от  Командерия "Св. Иван Рилски", гр. София и лични дарения на Иван Иванов от еко ферма „Чемерник”

30 МАЙ – ЧЕТВЪРТИЯТ ДЕН ден от празниците в Бов бе посветен на 50-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ДЕТСКАТА ГРАДИНА. Директорът на детската градина Силвия Петрова събра бивши и настоящи работници и служители на детската градина на среща в сградата на градината, където беше уредила фотографска изложба от снимки от миналото на институцията. Най-значимото събитие за деня уважиха зам.-кметът на община Своге Р. Кръстанова, представители на общинската администрация, директори на детски градини и десетки зрители, дошли на празничния концерт с малките, големите и вече порасналите деца на градината. По случай половинвековния юбилей родолюбивите бовчани спретнаха великолепна кулинарна изложба, а учениците от ПГ "В. Пеев", гр. Своге показаха своите умения с уреждането на кетъринг за гостите на събитието.

31 МАЙ – ПЕТИЯТ ДЕН ОТ ПРАЗНИЦИТЕ в Бов събра в читалището любителите на легендите, преданията и историческите разкази, дошли да чуят авторските литературни предложения в рамките на литературния конкурс "ЗАЩОТО ИМА БЪЛГАРИ ОТ ВЕКОВЕ". Наградата на публиката получиха: Антонио Петров от гр. Своге за разказа си "Трудни времена" и Петя Тошева от с. Осеновлаг за "Легенда за поп Мартин". Журито /в състав Н. Николов, Л. Божидарова и Л. Петрова/ присъди в двете възрастови групи: първите места  на Тома Петков от гр. София за "Дейността на Вълчан войвода" и на Константин Койчевот гр. София  за "Бовските родове"; вторите места на Иванка Георгиева от Гара Бов за "Разказано от баба и дядо"  и на  Петя Тошева за "Легенда за поп Мартин"; третите места на Никол Николоваот  Гара Бов за "Герман" и на Лилия Пашова от Гара Бов  за "Манастир "Седемте престола". Поощрителна награда получи и най-малкият участник в конкурса Благовест Николов за произведението си "Дяволчетата".

След провеждането на конкурса книгата „Бов-шепот от миналото” бе допълнена  с произведения-спомени, представени от: Данка Ганева – „Братята Петкови от махала „Луково”, Силвия Петрова – „На кафе с миналото”, Веселин Гергов – „Спомени за Христо Ангелов”

1 ЮНИ – ШЕСТИЯТ ДЕН ОТ ПРАЗНИЦИТЕ НА БОВ събра с нощен концерт-спектакъл няколкостотин зрители пред лятната сцена в поречито на р „Трескавец”. Поздравителни адреси бяха поднесени от Мая Манолова – секретар на община Своге от името на кмета на общината инж. Жоро Цветков и от името на читалищното настоятелство при НЧ „Градище 1907” гр. Своге. На събитието присъстваха общински съветници, учители, дарителии. В този ден Людмила Петрова връчи наградите на победителите в литературния конкурс, а Иван Иванов отличи с рицарски статуетки историческите проучвания на Тома Петков от гр. София за "Дейността на Вълчан войвода" и на Константин Койчев от гр. София  за "Бовските родове".

Методи Младенов връчи наградите  на участниците във фотографския конкурс, като бяха избрани 5 фотографии измежду 108  предоставени снимки в категориите: „Природни забележителности” за снимката с наименование: Вазовата пътека на Е. Йонков;„Социално-икономически и исторически обекти”, снимка на Р. Трашлиева; „Културен и спортен живот в селището ни”, снимка с наименование: От малки към върховете на  Н. Петрова;„Забавни случки свързани с Бов и бовчани”, снимка на Д. Дечева; „Новата екопътека между село и гара Бов „Под камико”, снимка на  С. Томова,

Празникът продължи с бовските състави:  Формация за модерен балет „АРТ М” с ръководител М. Андоновав, Детско-юношески танцов състав „БОВЯНЧЕ”с ръководител М. Петрова и театрална формация с ръководител Л. Петрова. Гостуващи любители на хумора за празника бяха М. Любенова от с. Искрец и В. Божилов от гр. Своге. За финал на концертната част духовият  оркестър „VIVO – Монтана” направи зрителите участници в празника, събирайки ги заедно на хоро.

2 ЮНИ – СЕДМИЯТ ДЕН ОТ ПРАЗНИЦИТЕ В БОВ бе посветен на шахматистите и велосипедистите. Денят на спорта събра малки и големи пред шахматните дъски, за да премерят сили. Бързината и уменията на велосипедистите бяха подобаващо оценени и всички участници получиха предметни награди и грамоти. Наградите за децата бяха подсигурени от Петър Владов, а за шахматното състезание – от Хр. Йовов.

3 ЮНИ – ОСМИЯТ ДЕН БЕ ФИНАЛНИЯТ ДЕН НА ПРАЗНИЦИТЕ В БОВ, който завърши в късните нощни часове с народно веселие на площада на Гара Бов.

Празниците в Бов бяха подкрепени от десетки доброволци и от местния бизнес в лицето на: Сийка Петкова, Огнян Валентинов, РПК „Чавдар”, Здравка Стаменова, Иван Иванов, хотел „Планинец” – с. Бов, печатната реклама се финансира от Светлозар Вешков, гр. Своге а медийното им отразяване бе направено от телевизия „Своге”.

 БЛАГОДАРИМ НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ И СПОМОЩЕСТВУВАТЕЛИ, КОИТО ДОКАТО ПРАЗНУВАХА, ПИШЕХА И ИСТОРИЯТА НА НАШЕТО СЕЛИЩЕ – БОВ.