Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти

Местността Издремец /позната сред местното население като Издримец/ се простира на около 6 километра югоизточно от центъра на село Бов. Там се издига едноименният вр. Издремец /1495 м./, в чието подножие всеки турист може да види автентични останки от древния римски път, водещ от билото на планината към река Искър.

В подножието на връх Издремец се намират две свлачищни езера. В близост до Долното езеро в историческата местност Тръстеная се намира хижа "Тръстена". Само на тридесет метра южно от нея могат да бъдат открити руините от средновековния манастир "Св. Панталеймон", който е бил построен в близост до стара римска стражева станция, служила в древността за охрана.

Според преданието на това място е имало древно тракийско светилище, край което векове по–късно учениците на св. Климент Охридски построили манастир. За известен период от време игумен на манастира е бил легендарният поп Мартин войвода. Светата обител е разрушена от турците през кърджалийските времена. Днес е запазен оброкът "Св. Панталей Пътник" със стар оброчен кръст.

По време на османското робство в тази местност е имало странноприемница, обслужваща пътя, по който е минавала турската хазна.

Местността Издремец често е посещавана от любители на пешеходния туризъм, рибари,  които ловят риба в Горното езеро и гости на екоферма "Чемерник".

От село Бов до Издремец се достига пеша за около час и тридесет минути.

ОЩЕ ОТ ТОЗИ РАЗДЕЛ:

ВОДОПАДИТЕ ПО РЕКА "БОВСКА"

Eдин от карстовите извори под връх Яворец, в село Бов, поставя началото на Бовска река /наричана от местното население Селска/. Тя протича диагонално през селото и преди Гара Бов се слива с Трескавска река. По цялото си течение реката образува множество водопади, най-високите два от които се намират в югозападната част на село Бов и са с височини съответно 80 и 24 метра.